Eğitim Sitesi

İman Nedir? İman Hakkında Kısaca Bilgi

İman Terimi Hakkında Bilgiler

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak İman:

İman, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) Allâhü Teâlâ tarafından getirip tebliğ buyurduğu; bildirdiği şeylerin tamamını kabul ve kalbi ile tasdik etmektir. İman, kalbin bu tasdikinden ibarettir. Fakat kişinin, hayatında ve ölümünde kendisine Müslüman muamelesi yapılması için kelime-i şehadeti kalbi ile tasdik edip dili ile söylemesi şarttır.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak İman:

Tanrı'nın buyruklarına kayıtsız koşulsuz inanılmasıdır.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak İman:

İman, bir şeyi kabul etmek demektir. Dinî bir terim olarak iman, Peygamber Efendimizin Allah'tan getirdiği dine, onun haber verdiği şekilde, aklımızda hiçbir şüphe olmadan inanmaktır. İman etmek sadece dille ezbere bir şeyler söylemekle, bir yerden okumakla olmaz. Kalbimizin de dilimizin dediğine inanması lazımdır.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak İman:

Allah’ın varlığını, birliğini ve Hz. Peygamber’in Allah Teâlâ’dan getirdiği kesin hüküm ve bilgileri kalp ile tasdik etmek, tereddütsüz kabullenip teslim olmaktır.

 

    Benzer Tasavvufi-Tasavvuf Terimleri

    Ağuş: Farsça, kucak demektir. Sırları kavrama.

    Abrizci: Farsça, su döken demektir. Mevlevi tekkelerinde abdesthane temizleyicilerine verilen isim. Kennas (süpürgeci) da denir. Tekkeye yeni gelen adayın, nefsini yenip yenemeyeceğinin ilk imtihanı tuvalet temizliği ile yapılır, daha sonra bunu başarması halinde, tekkedeki diğer görevlerde istihdam edilirdi.

    Tefrika: Arapça, ayrılık demektir. Dünyaya, masivaya dalmak, cem'den uzak kalmak

    Şem: Mum, meşale anlamında Arapça bir kelime. Bu İlâhî bir nurdur. Sûfînin kalbini yakan İlâhî nurun pırıltısı, müşahede ehlinin kalbinde parlayan irfan nuru.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tasavvufi-Tasavvuf Terimleri Sözlüğü