Eğitim Sitesi

Divan-ı Hümayun (Divan) Nedir? Divan-ı Hümayun (Divan) Hakkında Kısaca Bilgi

Divan-ı Hümayun (Divan) Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Divan-ı Hümayun (Divan):

Osmanlılarda devletin önemli işlerinin görüşülüp karara bağlandığı kuruldur. Divan bir danışma organıdır, yani son söz padişaha aittir. Divan'ın başkanı padişahtı. Divan'a Fatih Sultan Mehmet Dönemi'nden itibaren sadrazamlar (Veziriazam) başkanlık etmiştir. Divan Orhan Bey döneminde kurulmuş, II. Mahmut tarafından kaldırılarak yerine nazırlıklar (bakanlıklar) kurulmuştur. Divan bugünkü Bakanlar Kurulu gibi çalışırdı.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Çevre: 1. Canlı ve cansız varlıkların içinde bulundukları doğal ortam. 2. Hayatın gelişmesinde etkili olan doğal, toplumsal, kültürel dış faktörlerin bütünlüğü.

    Hava Durumu: Sıcaklık, rüzgâr ve yağış gibi hava olaylarının bir yerde gösterdiği kısa süreli değişime hava durumu denir.

    Yeryüzü Şekilleri: Yeryüzünde yer kabuğu ile atmosferin, göllerde ve denizlerde yine yer kabuğu ile su kütlelerinin arasında sınır oluşturan yüzeyde yer alan şekillerdir (Örnek: Dağ, tepe, vadi, plato, ova).

    Sinop Baskını (1853): Sinop Osmanlı Devleti'nin Karadeniz ve Kırım'a yaptığı seferlerde üs hizmeti görüyordu. Rusya Kırım savaşı sırasında ani bir baskınla Sinop'ta bulunan Osmanlı donanmasını yaktı. Amacı; savaş sırasında Karadeniz kıyısındaki topraklarının güvenliğini arttırmaktı. İngiltere ve Fransa Kırım savaşı sırasında Osmanlının yanında yer aldı. 1856 yılında Paris antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile; 1 - Osmanlı Devleti Avrupa devleti sayıldı. 2 - Toprak bütünlüğü Avrupa devletlerinin garantisi altına alındı. 3 - Karadeniz tarafsız hale getirildi. Not: Bu durum Osmanlı Devleti'nin kendi topraklarını, kendi gücüyle koruyamayacak hale geldiğini ve Osmanlıların Karadeniz'deki egemenliğinin sona erdiğini gösterir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü