Eğitim Sitesi

Dış Ticaret Hadleri Nedir? Dış Ticaret Hadleri Hakkında Kısaca Bilgi

Dış Ticaret Hadleri Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Dış Ticaret Hadleri:

İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine oranıdır. Dış ticaret haddinin 100'ün üzerinde bulunması, dış ticarete konu malların ihracat fiyatlarının ithalat fiyatlarına göre daha yüksek olduğunu gösterir. Birim değer endeksleri TÜİK tarafından hesaplanmaktadır. (Terms of Trade)

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Türev İşlemler: Spot (iki iş günü) işlem tarihini aşan ileri bir tarihte teslimi söz konusu olacak bir kıymetin (döviz, faiz, mal) vadesi, miktarı ve fiyatının bugünden belirlenerek sözleşmeye bağlandığı işlemlerdir. Forward, future, swap ve opsiyonlar bu tür işlemlere örnektir. (Derivative Transactions)

    Kambiyo: Para ya da para yerine geçen belgelerin değiştirilmelerine özgü olan işlemlerdir. Para alım ve satımı ile ilgili işlemleri kapsar.

    Faiz Riski: Faizlerin yükselmesi ve düşmesi kurumunda, aktif ve pasifin vade yapısındaki farklılıklar nedeniyle oluşan risk.

    Mahsup: Üyelerin, bir piyasadan doğan alacaklarını talimatları doğrultusunda diğer bir piyasa işleminden doğan borçlarını ödemede kullanabilmeleridir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü