Eğitim Sitesi

Bölüm Nedir? Bölüm Hakkında Kısaca Bilgi

Bölüm Terimi Hakkında Bilgiler

Üniversite Terimi Olarak Bölüm:

Amaç, kapsam ve nitelik yönünden bir bütün teşkil eden, birbirini tamamlayan veya birbirine yakın anabilim ve anasanat dallarından oluşan; fakültelerin ve yüksekokulların eğitim- öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama birimidir. Anabilim dalı ve anasanat dalları bilim ve sanat dallarından oluşur. Yükseköğretimdeki çeşitli birimlerin ortak derslerini vermek üzere rektörlüğe bağlı bölümler de kurulabilir.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Bölüm:

Bölme işleminin sonunda elde elden sayı.

 

Tiyatro Terimi Olarak Bölüm:

Bir tiyatro metninde olay dizisinin ana kesimlerini oluşturan ve kendi içinde bütünlüğü olan bölüm.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Bölüm:

Yazma eserlerin kendi içinde bölünebildiği büyük ayırımlardan her biri, bab.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Bölüm:

1- Müzikte birbirini tamamlayan en az iki müzik cümlesinden meydana gelen bütün.

2- Bir senfoninin, konçertonun, sonatın ya da oda müziğinin birbirinden farklılık gösteren her bir bölümü. Bölümler genellikle bir duraksamayla birbirinden ayrılır.

 

Eğitim-Öğretim Terimi Olarak Bölüm:

1. Bir okul ya da üniversitenin herhangi bir bilim ve uzmanlık dalında eğitim sağlayan alt-birimlerinden her biri.

2. Bir üniversite ya da yüksek okulu oluşturan başlıca yönetim birimlerinden her birine verilen ad.

 

    Benzer Üniversite Terimleri

    Transkript: Öğrencinin lisans eğitimi süresince almış olduğu derslerin toplamını, hangi dönemde alındığını, kaç krediye tekabül ettiğini, her dersin yılsonu puanını ve tüm derslerin yılsonu ortalamalarını içeren ayrıntılı bir karnedir.

    GPA (Grade Point Average): Ağırlıklı not ortalaması. GPA, öğrencinin bir dönemde aldığı derslerden sağladığı toplam kredinin, aldığı derslerin kredi saat değerleri toplamına bölünmesi ile hesaplanır.

    Rektör: YÖK tarafından atanan, üniversitenin tüzel kişiliğini temsil eden, yönetimden, eğitim ve öğretimin eşgüdümlü bir şekilde yürütülmesinden sorumlu profesör.

    OBP(Ortaöğretim Başarı Puanı): 1- Öğrencinin diploma notunun diğer öğrencilerin diploma notlarına oranıdır. En az 100 en çok 500 puan arasında değişen bu değer, öğrencinin başarısı okulun genel ortalamasının üzerinde ise 500'e doğru büyür, ortalamanın altında ise 100'ye doğru küçülür. 2- Mezun olduğunuz okula, diploma notunuza ve çeşitli değişkenlere bağlı olarak hesaplanan bir puandır. AOBP puanına kaynaklık eder. Alanınızla ilgili bir bölümü tercih edip, etmemenize ve farklı durumlara göre bu puan çeşitli katsayılarla çarpılarak AOBP puanınız hesaplanır ve bu puan sınavdan aldığınız ham puanınızın üzerine eklenerek yerleştirme puanınız hesaplanır. En düşük ve en yüksek OBP´nin ne olacağı, ÖSYS başvuru klavuzlarında belirtilmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Üniversite Terimleri Sözlüğü