Eğitim Sitesi

Bofor Ölçeği Nedir? Bofor Ölçeği Hakkında Kısaca Bilgi

Bofor Ölçeği Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Bofor Ölçeği:

Rüzgâr hızlarını gösteren ölçektir. Francis Beaufort (Bofor okunur.) tarafından 1806'da bulunan, 0 (sakin) ile 12 (tayfun) arası değişen rüzgâr hızlarını gösterir.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Çizgisel Hız: Dairesel hareket yapan Yerküre üzerindeki bir noktanın birim zamanda eksen üzerindeki yer değiştirme hızıdır. Çizgisel hız, dünyanın küreselliği nedeniyle Ekvator'da en fazladır, kutuplara doğru azalır.

    Doğada Ekstrem Olaylar: Doğa olayları herhangi bir yerde normal sürecini yaşarken bazen bu seyrinin dışına çıkarak o güne kadar görülmeyen ya da çok seyrek görülen olaylar şeklinde gerçekleşmektedir. Bu olaylara ekstrem olaylar denir.

    Doğal Afet: Toplumun sosyoekonomik ve kültürel etkinliklerini büyük ölçüde olumsuz yönde etkileyen, büyük oranda veya tamamen insanların kontrolü dışında gerçekleşen, önlenmesi insan eliyle mümkün olmayan mal ve can kaybına neden olabilecek tehlikeli ve genellikle büyük çaplı sel, fırtına, deprem, dolu vb. felaketlerin her biri.

    İklim: 1-Geniş bir bölge içinde ve uzun yıllar boyunca değişmeyen ortalama hava koşullarına iklim denir. 2-Bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgar, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü