Eğitim Sitesi

Basit Şeker (Monosakkarit) Nedir? Basit Şeker (Monosakkarit) Hakkında Kısaca Bilgi

Basit Şeker (Monosakkarit) Terimi Hakkında Bilgiler

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Basit Şeker (Monosakkarit):

Hidroliz yoluyla daha küçük parçalara ayrılamayan bir karbonhidrat. Alt gruplarında aldoz ve ketozlar vardır. Gıdalardaki en yaygın basit şekerler tatlılıkları farklı seviyede olmak üzere; glikoz, früktoz, maltoz ve galaktozdur (sonuncusu sadece süt ürünlerinde bulunur, disakkarit laktoz).

 

    Benzer Beslenme ve Diyet Terimleri

    Beden Kitle İndeksi (Vücut Kitle İndeksi) (BKI): BKI kişinin boyuna göre kilosunun hangi aralıkta değerlendirileceğini gösteren bir ölçüm ve değerlendirmedir. Kilonuzu(kg) boyunuzun(m) karesine bölerek hesaplayabilirsiniz(BKI = kg/m²). 18-25 arası normal değerlendirilirken, 25 üstü fazla kilonuz olduğuna, 30 üzeri obezite olarak değerlendirilir.

    Şekerler: Karbonhidrat aldığımızda, vücudumuz bu besin ögelerini daha küçük parçalara ayırır. Bu daha küçük parçalar şekerlerdir. Şeker doğal olarka pek çok besinde(süt, meyve, sebze, tahıllar vb.) bulunur. Kaynaklarına göre farklı isimler verilebilir; örneğin laktoz sütte bulunur, sukroz genelde sofra şekeri olarak bilinir ve glikoz balda, tahıllarda karbonhidrat içeren besinlerde farklı oranlarda bulunur.

    Avitaminoz: Herhangi bir vitaminin yetersizliği.

    Üre: Amino asitlerin yıkım ürünü. Amino asitlerin yıkılmasıyla oluşan amonyak ve çeşitli amino asitler kullanılarak karaciğerde sentezlenir. Azotlu bir metabolizma artığı olan üre böbrekle yoluyla dışarı atılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Beslenme ve Diyet Terimleri Sözlüğü