Eğitim Sitesi

Vâcib-ül-Vücûd Nedir? Vâcib-ül-Vücûd Hakkında Kısaca Bilgi

Vâcib-ül-Vücûd Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Vâcib-ül-Vücûd:

Varlığı mutlaka lâzım olan demektir. Vâcib-ül-Vücûd Allahü Teâlâ'dır.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Allah'ın Subuti Sıfatları: Allahın subuti sıfatları Allah'a has, ona özel sıfatlardır. Ancak bu sıfatların benzerleri sınırlı olarak diğer varlıklara da verilmiştir. Hayat : Allah'ın diri ve canlı olmasıdır. İlim : Allah'ın gizli açık her şeyi bilmesidir. Semi' : Allah'ın gizli açık her şeyi işitmesidir. Basar : Allah'ın gizli açık her şeyi görmesidir. İrâde : Allah'ın bir şeyin olup olmamasını istemesidir. Kudret : Allah'ın sonsuz güç ve kuvvet sahibi olmasıdır. Kelâm : Allah'ın ses ve harflere muhtaç olmadan konuşmasıdır. Kutsal kitaplar Allah'ın kelam sıfatının sonucudur. Tekvin: Allah'ın yaratması. Her Müslümanın, Allah'ın bütün kemâl sıfatlarına sahip, noksan sıfatların hepsinden de uzak olduğuna inanması farzdır.

    Duâ: Dua istemektir. İnsanın Allah'a yönelerek maddi, manevi bir şeyler istemesine dua etmek denir. Dua, Allah ile kulu arasındaki köprüdür. İnsan, duaları sayesinde her istediğinde Rabbine ulaşabilir. Kısaca dua kulun istek ve arzularını uygun bir üslupla Allah'a arzetmesidir.

    Vaaz: Cami, mescit vb. yerlerde vaizlerin yaptığı, genellikle öğüt niteliği taşıyan dinî konuşma. Bir kimseye kalbini yumuşatacak, kendisini doğruluğa, iyiliğe götürecek biçimde söz söyleme.

    Bakara Suresi: Bakara Suresi, Kur'an-ı Kerim'in en uzun suresidir. İçindeki 286 ayetle Kur'an-ı Kerim'in yaklaşık 1/12'sini oluşturur. Bakara Suresi Kur'an-ı Kerim'de, Fatiha'dan sonra ikinci sırada yer alır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü