Eğitim Sitesi

Çok Anlamlılık Nedir? Çok Anlamlılık Hakkında Kısaca Bilgi

Çok Anlamlılık Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Çok Anlamlılık:

Bir kelimede temel anlamla bağlantılı birden çok anlamın bulunması; bir kelimenin anlam gelişmesi yoluyla, asıl anlamıyla olan ilişkisini kaybetmeden yeni anlamlar kazanması: ağız "organ adı, kapların ve içi boş şeylerin ağız kısmı; bir suyun denize veya göle döküldüğü yer; koy, körfez gibi yerlerin açık yanı; kavşak; konuşmada bölgelere göre değişen söyleyiş biçimi vb.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Deyim: Belli bir durumu, belli bir kavramı göstermek için kullanılan öz anlamından az çok ayrı, ilgi çekici bir anlam taşıyan, kalıplaşmış, halkın ortak dil ürünü olan sözlere deyim denir. Örnek : İçine ateş düşmek Pabucu dama atılmak Yüreği ağzına gelmek İki gözü iki çeşme

    Geniş Zaman: Eylemin her zamanda yapıldığını bildiren zaman, "-r, -maz" ekleriyle yapılır.

    Birleşik Sözcük: Ses düşmesi, ses türemesi, sözcük türü kayması veya anlam kayması bakımlarından aralarına ek giremeyecek kadar kalıplaşmış iki veya daha fazla yardımcı sözcükten meydana gelen sözcük.

    Teşhis - İntak (Kişileştirme - Konuşturma): İnsana özgü nitelikleri insan dışındaki varlıklara aktarmaya kişileştirme denirken, bu varlıkların insan gibi konuşturulmasına da konuşturma denir. Örnek: Güneş ışığında yağmurunu döken bulutlar sanki gülüyordu. (Teşhis) Ufukta günün boynu büküldü. (Teşhis) Dal, bir gün dedi ki tomurcuğuna : Tenimde bir yara işler gibisin. (İntak)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü