Eğitim Sitesi

Süpürgeci Hikâyesi - Orhan Kemal (Özet-İnceleme)

Ana Sayfa > Kitap Özetleri > Süpürgeci Hikâyesi - Orhan Kemal (Özet-İnceleme)

Süpürgeci Hikâyesi - Orhan Kemal (Özet-İnceleme)

SÜPÜRGECİ

Özet

Hikayeyi anlatan kişi (baş karakter) altı ay önce İstanbul’a gelmiş ve belediye temizlik işleri süpürgeciliğini yapıyordu.

Daha çok bir piyade erini hatırlatıyordu. Açık süpürgeci elbisesi içinde bir elinde uzun saplı sokak süpürgesi, öbür elinde de uzun saplı, kocaman bir küreği vardı. Süpürgecinin kafasında önceki gecenin verdiği mutluluk vardı. O gece çok eğlenmişti. Amirlerine karşı ise saygıdan kusur etmezdi. Köyünü hatırlamıştı. Birden Zeynel Ağa’yı hatırlamıştı. O, muhtarın oğluydu ve zenginde. Herşeye sahip birisiydi. Kendisiyle birlikte hemşerisi Kocabaşın Murat da gelmişti. Başlarında Salman Çavuş vardı. İşlerinde kusur etmezlerdi. İşte kaçamaklık yapmak onlar için ayıptı.

 

Süpürgeci, yoldaki bir pisliği almaya çalışırken bir taksiye çarparak omuzlarından ve bacaklarından yararlanılmıştır. Şoförün o andaki sözleri tuhafına gitmişti. Taksici, yoksul bir insan olduğunu, siftah bile yapmadığını, çoluk çocuğun aç olduğunu söylemişti. Süpürgeci, bu kazadan sonra hastaneye kaldırılmıştır. Hastanede ise devamlı şoförü düşünüyordu.

 

Gözlerini pencere camının ötesindeki dutun güneşte parlayan yemyeşil yapraklarına dikilmiş, şoförü düşünüyordu.”....iki saat olmadı arabayı tamirden çıkaralı be yahu!. Anam avradım olsun siftahım yok daha. Çoluk çocuk evde ekmek bekliyor. Borç dersen gırtlakta. Ne yapacağım ben şimdi?” (s. 81)

 

Konu: Ekmek Kapısı

Ana Fikir: Her insan kendisine göre bir dünyada yaşar.

Bakış Açısı: Yazar, olayları yalın bir anlatımla anlatmıştır. Anlatımı çoğunlukla üçüncü tekil kişinin ağzından anlatmakla beraber karakterlerin şivelerine bağlı kalarak onların ağızlarından da olayı aktarmıştır.               

 

Yazar Orhan Kemal Hakkında Bilgi

add

tag Süpürgeci Hikâyesi Orhan Kemal özeti incelemesi konusu ana fikir

Süpürgeci Hikâyesi - Orhan Kemal (Özet-İnceleme) Hakkında Yorum Yazın...

  

Süpürgeci Hikâyesi - Orhan Kemal (Özet-İnceleme) Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Kitap Özetleri

Süpürgeci Hikâyesi - Orhan Kemal (Özet-İnceleme)