Eğitim Sitesi

Beye Kapıyı Göster Hikâyesi- Orhan Kemal (Özet-İnceleme)

Ana Sayfa > Kitap Özetleri > Beye Kapıyı Göster Hikâyesi- Orhan Kemal (Özet-İnceleme)

Beye Kapıyı Göster Hikâyesi- Orhan Kemal (Özet-İnceleme)

BEYE KAPIYI GÖSTER

Özet

Gecenin ileri bir saatinde genç bir adam olan Nejat, İstiklal Caddesinde dalgın bir şekilde ağır ağır yürümektedir. Nejat, Anadolu şehirlerin birinden daha iyi iş bulmak amacıyla İstanbul’a gelmiştir. Ancak aradığını büyük şehirde bulamamıştır. İşi gücü olmadığı gibi kirayı bile verememektedir.

 

Nejat, dalgın dalgın görürken işi tıkırında biri olan arkadaşından birine rastlar. Bu arkadaşı ise içkiye düşkün birisidir. Arkadaşı, Nejat’ı bu dertten kurtarmak amacıyla onu meyhaneye davet eder. Birlikte eski bir meyhaneye giderek orada arkadaşının dostlarıyla tanışır. Bunlardan birisi de doktordur. Doktor, Nejat’ın durumuna üzülür ve ona iş teklifinde bulunur.

 

Delikanlım, dedi. Çok rica ederim, yalvarırım sana. Yarın sabahın çok erken saatinde mutlaka gel beni uyandır. Sana mutlaka, mutlaka iyi bir iş...(s. 106).

 

Nejat bu teklife çok sevinerek eve döner ve olanları ailesine anlatmıştır. Hepsi sevinçten ağlayarak doktora dualar etmektedir. Bu iyi haberle bir takım ümitler kurarlar. Geceyi uykusuzla geçiren genç adam sabahın erken saatinde doktorun odasına gider. Doktorun odası ise hastalarla doludur. Sıranın kendisine geldikten sonra doktorun yanına gelir. Ancak beklediğini bulamaz. Doktor, akşamı çoktan unutmuştu. Nejat’ı tanımayarak onu bir hasta olarak değerlendirir. Şikayetini sorar. Nejat ise yumruk yemişçesine sarsılmıştır. dersimiz.com

 

Konu: Hayal Kırıklığı

Ana Fikir: Bilinçsizce verilen sözler bir değeri taşımazlar.

Bakış Açısı: Yazar, olayları üçüncü tekil şahıs ve karakterlerin ağızlarından alıntı yaparak anlatmıştır. Bu tutum ise olayların daha akıcı olmasını sağlamıştır.

         

Yazar Orhan Kemal Hakkında Bilgi

add

tag Beye Kapıyı Göster Hikâyesi Orhan Kemal özeti incelemesi konusu ana fikir

Beye Kapıyı Göster Hikâyesi- Orhan Kemal (Özet-İnceleme) Hakkında Yorum Yazın...

  

Beye Kapıyı Göster Hikâyesi- Orhan Kemal (Özet-İnceleme) Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Kitap Özetleri

Beye Kapıyı Göster Hikâyesi- Orhan Kemal (Özet-İnceleme)