Eğitim Sitesi

Nermin Hikâyesi - Orhan Kemal (Özet-İnceleme)

Ana Sayfa > Kitap Özetleri > Nermin Hikâyesi - Orhan Kemal (Özet-İnceleme)

Nermin Hikâyesi - Orhan Kemal (Özet-İnceleme)

NERMİN

Özet

Nermin, büyük bir şehirde oturan bir ev hanımıdır. Kocası ise işsizdi. Onun bu durumuna çok üzülüyordu. Kocasının düşük omuzlarıyla akşamları evine elleri boş döndükçe Nermin’in içi parçalanıyordu. Kocası ise evinin ekmeğini olsun getirememenin kahredici utancı içindeydi.

 

Nermin ise kocasının bu durumuna çok üzülmesine rağmen bunu belli etmemeye çalışarak ona destek olmaya çalışıyordu. Bir de küçük kızları vardı. Nermin evine destek olmak niyetiyle işe girmeye karar vererek bu durumu kocasına söyler. Kocası ise bu işe kahrolmasına karşılık çaresizlikten dolayı kabul eder.

 

Nermin, komşunun kızıyla bir ütü atölyesinde çalışmaya başlamıştır. Bu sırada bakkala olan borçları da birikmiştir. Bakkal ayrıca veresiye de kesmiştir. Nermin ise bakkalcıya haftada elli lira kazandığını söyleyerek borçlarını ödeyeceğini söyler. Çalışmasa başladığı ilk haftanın sonunda paralar ödenmeye başlanmıştı. Nermin, yaptığı için karşılığı olarak altmış yahut yetmiş lira olarak düşünüyordu. Bununla borçlarını ödemeyip taksitle bir de radyo olması tasarlıyordu. Ancak bordroyu imzalayıp zarfı açtığında umduğunu bulamaz. Nermin beklemediği bir durum karşısından dünyası alt üst olmuştur. Radyo planları suya düşmüştür.

 

Zarif, pırıl pırıl radyo kafasının içinde korkunç bir hızla gerilere doğru koyarken, asık yüzlü bakkal sarı defterini açmış, hain hain bakıyordu. (s. 94)

 

Konu: Kadınlık ve Ümitsizlik

Ana Fikir: Sosyal şartlar kadını bile mecburiyete yöneltir.

Bakış Açısı: Yazar, olayları çoğunlukla 3. tekil kişinin ağzından anlatmakla beraber karakterlerinin ağızlarından alıntı yaparak da anlatmıştır. Anlatımı yalın bir şekildedir.

         

Yazar Orhan Kemal Hakkında Bilgi

add

tag Nermin Hikâyesi Orhan Kemal özeti incelemesi konusu ana fikir

Nermin Hikâyesi - Orhan Kemal (Özet-İnceleme) Hakkında Yorum Yazın...

  

Nermin Hikâyesi - Orhan Kemal (Özet-İnceleme) Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Kitap Özetleri

Nermin Hikâyesi - Orhan Kemal (Özet-İnceleme)