Eğitim Sitesi

Grev Hikâyesi - Orhan Kemal (Özet-İnceleme)

Ana Sayfa > Kitap Özetleri > Grev Hikâyesi - Orhan Kemal (Özet-İnceleme)

Grev Hikâyesi - Orhan Kemal (Özet-İnceleme)

GREV

Özet

Bir dokuma fabrikasında işçiler az bir ücretle çok mesaili iş görmektedirler. Bu durum işçilerle fabrika yönetimi arasında huzursuzluğa yol açar. İşçilerden özellikle Sarı Mehmet, Gaffar ve Bilal işçilerin elebaşlarıdır. Özellikle Sarı Mehmet işçiler arsında en dikkat çekici olanıdır. Sarı Mehmet ve arkadaşları iş kanunundan faydalanmak istiyorlardı.

 

Sarı Mehmet – harp biteli beş sene oluyor! dedi. İş kanunun hükümlerini yerine getirmenizi istiyoruz.! (s. 12) İşçilerin bu isteğine fabrika sahibi ve oğlu sert bir şekilde tepki gösterirler. Fabrika sahibinin oğlu, işçilere tepeden bir yaklaşımla onları azarlar.

 

Fabrika sahibinin oğlu hırsından kuduruyordu. Yere tükürdü, olduğu yerde döndü. Hırsına yenilerek gitti dokumane kapısının oradaki mermerde şarteli çekti. (s. 13) fabrika sahibinin lokavt yapması ve durumun polise intikal etmesi üzerine olaya vali muavini el koyar. Vali muavini gevşek bir yöneticiydi. İlk iş olarak fabrika sahibini ve oğlunu dinleyerek onlara temkinlerde bulunur. Olaya bir siyasetçi gibi yaklaşır. Hükümetin, görevinin uzlaşmacı olduğunu ve devletin bir hukuk devleti olduğunu ifade eder. Vali muavinin söylediğiyle yaptığı iş tutarlı değildir. Olayı başlatanların derhal sevk edilmesini emreder. Sarı Mehmet ve iki arkadaşı muhafaza altına alınarak savcılığa sevk olunurlar.

 

Konu: Hakka dayalı iş

Ana Fikir: Bir şeye ulaşmak için belli bir otoriteye sahip olmak gerekir.

Bakış Açısı: Yazar, olayları yalın bir anlatımla anlatmıştır. Anlatımı çoğunlukla üçüncü tekil kişinin ağzından anlatmıştır. Ayrıca karakterlerin ağzından da olayı aktararak hikayeyi daha gerçekçi hale getirmiştir.

Bu anlatış tarzı da okuyucuya karakter ve olaylar hakkında genel bir bilgi edinilmesini sağlamıştır.

Vali muavini sakin sakin dinlettikten sonra,

Devletimizin rolü, bu türlü zorlukları hollü fasletmek. Onlar da vatandaş.... onları da dinlemek lazım... değil mi efendim? (s. 16)

Yazar Orhan Kemal Hakkında Bilgi

add

tag Grev Hikâyesi Orhan Kemal özeti incelemesi konusu ana fikir

Grev Hikâyesi - Orhan Kemal (Özet-İnceleme) Hakkında Yorum Yazın...

  

Grev Hikâyesi - Orhan Kemal (Özet-İnceleme) Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Kitap Özetleri

Grev Hikâyesi - Orhan Kemal (Özet-İnceleme)