Eğitim Sitesi

Yumuşakçalar Nedir? Yumuşakçalar Hakkında Kısaca Bilgi

Yumuşakçalar Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Yumuşakçalar:

Vücutları genellikle yumuşak ancak sert kalkerli bir kabukla örtülü, vücudun arka
kısmında yüzmeye, sürünmeye vb. işlere yarayan kaslı bir ayak organı olan, iyi
gelişmiş bir kalple damar sistemleri bulunan ve özel solunum organlarına sahip,
çoğu üyesi denizde yaşayan omurgasız canlılardır.

Vücut büyüklüğü 1 milimetre olan küçük bir salyangozdan, boyu 16 metreye ve vücut ağırlığı 2 tona ulaşabilen dev mürekkep balığına kadar değişen türleri vardır.
Yumuşakçalar tuzlu ve tatlı su ile karada yaşar. Yumuşakçalar eşeyli olarak çoğalır. Yumuşakçaların pek çok çeşidi insanlar tarafından besin maddesi olarak tüketilir. İstiridyelerden elde edilen inci ile sedef, takı ve süs eşyası yapımında kullanılmaktadır.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Refleks Yayı: Duyu, ara ve motor nörondan oluşan en basit mekanizma.

    Ribozom: Protein sentezinden sorumlu olan organel. - Hücrede protein sentezinin yapıldığı yerlerdir. - Hücrenin en küçük organelidir. - Zarsız yapıdadır. - Protein ve rRNA dan oluşmuştur. - Virüsler hariç tüm hücrelerde bulunur. - Sitoplazma dışında çekirdek, mitokondri, kloroplast içinde endoplazmik retikulum üzerinde bulunur.

    Kutup Hücresi: Hemen hemen nukleustan başka birşey içermeyen küçük hücredir. Oogenezisde oluşur ve yumurtanın animal kutbunda küçük bir nokta şeklinde görülür.

    Hidrojen Bağı: Eğer hidrojen atomu, iki atom arasında ortaklaşa kullanılıyorsa meydana gelen iki molekül arasındaki zayıf bir bağdır. Bu bağlar protein ve nükleik asitlerin yapısında birinci derecede önem taşır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü