Eğitim Sitesi

Yönelme Grubu Nedir? Yönelme Grubu Hakkında Kısaca Bilgi

Yönelme Grubu Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Yönelme Grubu:

Yönelme eki almış bir ad ögesinin başka bir ad ögesi ile oluşturduğu grup:

boğaza bakan (ev)

Yönelme grubu, ad, sıfat, ve zarf görevi yüklenebilir:

Yoldan geçenler hep oraya bakıyordu. Tarlaya düşen ve kadını öldüren yıldırım

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Belirli Ad Tamlaması: Türkçede ad tamlaması, ilgi durumu eki almış tamlayan görevindeki bir adın, iyelik eki almış tamlanan görevindeki bir adla tek bir kavrama karşılık olacak şekilde birleşmesi ile kurulur: çocuğun oyuncağı, kapının kolu vb.

    Nitelik Sıfatı: Varlıkları durum, biçim, renk vb. bakımlardan niteleyen sıfat: Türk kumandanının daha toz konmamış olan yumuşak ve geniş koltuğuna yerleşti. (Ö. Seyfettin, Beyaz Lale, s.150).

    Ekler: Cümle içinde kelimeler arasında geçici anlam ilişkileri kurmak veya yeni bir kelime türetmek üzere kök ve gövdelerin sonuna eklenen ses veya seslerden oluşan öge. Dünya dillerinde, ekler, kelimedeki eklenme yerlerine göre ön ek, iç ek ve son ek olmak üzere üç türlüdür. Türkçedeki eklerin hepside son ek türündedir. Ekler görevleri bakımından çekim ekleri ve yapım ekleri olmak üzere ikiye ayrılır.

    Ettirgen Eylem: Taşıdığı kavramı, bir nesneye aktarılabilen çatılı eylem.Türkçede bu eylem, geçişli veya geçişsiz eylem kök veya gövdelerine -ir-, -tir-, -t-eklerinden birinin veya ikisinin üst üste getirilmesiyle kurulur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü