Eğitim Sitesi

Ekler Nedir? Ekler Hakkında Kısaca Bilgi

Ekler Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Ekler:

Cümle içinde kelimeler arasında geçici anlam ilişkileri kurmak veya yeni bir kelime türetmek üzere kök ve gövdelerin sonuna eklenen ses veya seslerden oluşan öge. Dünya dillerinde, ekler, kelimedeki eklenme yerlerine göre ön ek, iç ek ve son ek olmak üzere üç türlüdür. Türkçedeki eklerin hepside son ek türündedir. Ekler görevleri bakımından çekim ekleri ve yapım ekleri olmak üzere ikiye ayrılır.

 

Mutfak - Yemek Terimi Olarak Ekler:

1. İçi kremalı, üzeri çikolatalı fondanla kaplı pasta.

2. Pişmiş hamurun arasına krema ve üzerine çikolata sos konularak hazırlanan, şuale tatlısının uzun olanına verilen isim.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Yan Cümlecik: Temel cümlenin bir ögesi olan, eylemsiyle kurulan ve kesin bir yargı bildirmeyerek temel cümleyi destekleyen cümle.

    Yan Cümle: Fiilimsilerle ya da çekimli bir fiille kurulan ve temel cümleye bağlanan cümleye yan cümle denir. Yan cümleler temel cümlenin (yüklem) bir öğesi olarak görev yapar. Yan cümlecikleri fiilimsiler (isim fiil, sıfat fiil, bağ fiil) ve "-se-, -sa-" şart eki ya da çekimli fiiller oluşturmaktadır. Örnek : Atı alan Üsküdar'ı geçti.

    Basit Kelime: Türetilmiş veya birleşik olmayan ve yapısı daha küçük parçalara ayrılamayan kök durumundaki kelime: at, el, üç, yak vb.

    Yumuşama: Ünsüz değişimi. Sert ünsüzle biten bazı sözcüklerin ünlüyle başlayan bir ek almalarıyla oluşan ses olayı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü