Eğitim Sitesi

Yıllık Yüzde Oranı (APR) Nedir? Yıllık Yüzde Oranı (APR) Hakkında Kısaca Bilgi

Yıllık Yüzde Oranı (APR) Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Yıllık Yüzde Oranı (APR):

Kredi kartı faturası gibi borcun ücret, harç ve faizi içeren gerçek yıllık maliyetidir. Sadece faiz oranından daha yüksek olabilir.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Zorunlu Karşılık: Bankaların, bazı pasif kalemlerin belli bir oranı olarak hesaplanan ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdinde açılacak özel bloke bir hesapta nakden tesis etmekle yükümlü oldukları tutar.

    Kalkınma Bankaları: Hükümetler tarafından yapılan kalkınma planları çerçevesinde, kalkınmada öncelikli yöre ve sektörlere yönelik finansman sağlamak amacıyla kurulan bankalar.

    Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE): Tüketici tarafından satın alınan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimleri ölçen endekstir. TÜFE hesaplanırken ilk olarak, ülkenin genelini temsil eden bir örnek kitlenin bir yıl içinde hangi mal ve hizmete ne kadar para harcadığı hesaplanmaktadır. Bu hesaplamadan çıkan sonuca göre harcama gruplarına endeks içerisinde farklı ağırlıklar verilmektedir. Böylelikle bu örnek kitle tarafından yüksek oranda tüketilen mal ve hizmetler daha yüksek bir ağırlığa sahip olurken daha az tüketilenler daha düşük bir ağırlığa sahip olmaktadır. Yılın her ayının belirli günlerinde ve belirli alışveriş merkezlerinden alınan mal ve hizmet fiyatlarındaki değişim, bu ağırlıklara göre ölçülerek o ayın tüketici enflasyon rakamına ulaşılmaktadır. (Consumer Price Index - CPI)

    Net Aktif Değeri: Belirli bir faaliyet dönemi sonunda (genellikle bir yıl) düzenlenen bilançodaki net aktif tutarının hisse senedi sayısına bölünmesi ile bulunan değerdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü