Eğitim Sitesi

Yerleşme Tabanı Nedir? Yerleşme Tabanı Hakkında Kısaca Bilgi

Yerleşme Tabanı Terimi Hakkında Bilgiler

Arkeoloji Terimi Olarak Yerleşme Tabanı:

Yaşama tabanı ismi de verilebilir. Herhangi bir dönemde insanların üzerinde etkinliklerini sürdürdükleri taban seviyesidir. Bozulmamış bir kontekst'te ele geçen tabanların üzerindeki buluntuların incelenmesinden, o tabanın son kullanıldığı devre ait zengin bilgiler ortaya çıkarılabilir. (İng. Living Floor)

 

    Benzer Arkeoloji Terimleri

    Tümülüs: Höyük gibi insan yapımı fakat daha dar kapsamlı bir tepeciktir. Höyükten farklı olarak tümülüs, kültürel yapı katmanlarından oluşmaz. Genellikle ahşap ya da taştan imal edilmiş bir mezar odasının üzerine büyük miktarda çakıl ve toprak yığılmasıyla oluşturulan bir mezar-anıttır. Büyük insan gücü gerektirdiğinden oldukça pahalı yapılardır. Bu nedenle de toplumun üst kademesinden insanlar için inşa edildikleri sanılmaktadır. Anadolu'daki en ünlü tümülüs, Gordion'daki Frig Kralı Midas'ın mezarıdır. (İng. Tumulus)

    Deistler: XVII. ve XVIII. yüzyılda formel din kurallarını reddeden ve Tanrı'nın varlığının doğadan yola çıkılarak kanıtlanabileceğini savunan bir grup düşünüre verilen ad. Hz. İsa'nın tanrısallığından kuşku duymaları onları Ariusçuluğa ve Üniteryanizm'e sevk etmiştir.

    Taç Kapı: Tâk kapı adı da verilen bezemeli ana giriş.

    Alem: Yapıların kubbe ve külah gibi yerlerinin tepesinde, sancaklarda çoğunlukla yarım aya benzer formda bezeme elemanı, bir çeşit tepelik. Maden ya da taştan yapılmış olabilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü