Eğitim Sitesi

Yerinden Konuşma Nedir? Yerinden Konuşma Hakkında Kısaca Bilgi

Yerinden Konuşma Terimi Hakkında Bilgiler

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Yerinden Konuşma:

Bkz. Pek kısa söz

 

    Benzer Parlamento (TBMM) Terimleri

    Son Söz Milletvekilinindir Kuralı: Genel Kurulda görüşülmekte olan bir hususta son konuşmanın komisyon, siyasi parti grupları veya hükûmet adına yapılması durumunda talebi hâlinde bir milletvekiline söz verilmesi zorunluluğudur.

    Soru-Cevap İşlemi: Kanun tasarı ve tekliflerinin Genel Kurul görüşmelerinin bir aşamasıdır. Bu aşamada, milletvekilleri tasarı veya teklifin tümü üzerindeki görüşmelerden sonra 20 dakika, her madde üzerindeki görüşmelerden sonra 10 dakika ve temel kanun yöntemi uygulanıyorsa bölüm üzerindeki görüşmelerden sonra 15 dakika süreyle görüşülen konuyla ilgili sorular yöneltir, hükûmeti temsilen hazır bulunan bakan ve komisyon temsilcisi de bu sorulara cevap verir.

    Karar Yetersayısı: Belirli bir yönde karar alabilmek için o yönde kullanılmış olması gereken asgari oy sayısıdır. Genel Kurulda oya sunulan konular Anayasa’da, kanunlarda ve İçtüzük’te ayrıca bir hüküm yoksa toplantıya katılan milletvekillerinin salt çoğunluğu ile kararlaştırılır. Bu sayı 139’dan az olamaz.

    Ana Bina: TBMM Genel Kurul Salonu’nun yer aldığı Meclis binasıdır. Bu binada ayrıca, siyasi parti grupları, Başkanlık Divanı üyeleri makam odaları ve Kütüphane bulunmaktadır. Taş Bina olarak da bilinir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Parlamento (TBMM) Terimleri Sözlüğü