Eğitim Sitesi

Yeniay Nedir? Yeniay Hakkında Kısaca Bilgi

Yeniay Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Yeniay:

Yarıdan azı görülen Ay veya gezegen evresi. uzanım açısının 90°' den küçük olması halinde oluşur. Hilâl.

 

Coğrafya Terimi Olarak Yeniay:

Ay'ın dünyadan görülen yüzünün tümüyle karanlık olması.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Anakol: Yıldızların, sıcaklık - ışınım gücü grafiğinde oluşturduğu temel kol.

    Örten Çift Yıldız: Tek bir yıldız gibi görünen iki ya da daha çok yıldızdan oluşmuş, kütle merkezi çevresindeki dolanma hareketleri sırasında birbirlerini örtmelerinden ötürü parlaklık değişmesi gösteren çift yıldız ya da çoklu sistemler.

    Miladi Takvim: Güneş yılı esasına göre hazırlanan bu takvim ilk defa Mısırlılar tarafından kullanılmıştır. Bu takvim; İyonyalılar, Yunanlılar ve Romalılar tarafından geliştirilmiştir. Roma İmparatoru Julius Caesar (Jül Sezar) ve Papa XII. Gregor tarafından düzenlenerek günümüzdeki şeklini almıştır. Başlangıç (milat) olarak Hz. İsa'nın doğum günü kabul edilmiştir. Miladi takvim 1 Ocak 1926'dan itibaren Türkiye'de de kullanılmaya başlanmıştır. Milattan önceki tarihleri göstermek için MÖ kısaltmasını ve milattan sonraki tarihler için de MS kısaltmasını kullanırız. Örneğin, MÖ 490 yılı, MS 2010 yılından 2500 yıl öncesini ifade eder.

    Parçalı Güneş Tutulması: Ay'ın yarı gölge konisine giren gözlem yerlerinden gözlenen güneş tutulmaları parçalı güneş tutulması şeklindedir. Bu tutulmalarda Ay, Güneş'in yalnızca bir kısmını örter. Aslında hem tam hem de halkalı güneş tutulmaları sırasında yeryüzünün belli bölgelerinde parçalı tutulmalar gözlenmektedir. Bütün tutulmaların parçalı tutulma evresi çok uzun sürmektedir. Güneş tutulması sırasında Ay'ın gölgesinin Dünya yüzeyi üzerinde izlediği yola tam tutulma hattı denir. Bu hattın uzunluğu 16 000 km, genişliği ise 160 km kadar olabilmektedir. Tam güneş tutulmasını izleyebilmek için tutulma hattı üzerinde bir yerde bulunmanız gerekir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü