Eğitim Sitesi

Yargı Nedir? Yargı Hakkında Kısaca Bilgi

Yargı Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Yargı:

Yargı: Yasalara göre mahkemece bir olay veya olgunun doğuşuna etken olan sebeplerin de göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi sonucu verilen karar.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Yargı:

Bir şeyin ya da iki şey arasındaki bağıntının gerçekliğini onaylayan ya da reddeden düşünce (Dilde anlatımı önermedir.).

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Enderun: Büyük sarayların harem ve hazine dairelerinin bulunduğu iç kısmı. Osmanlı Devleti'nde kapıkulu denen kişilerden devlet adamı yetiştiren orta ve yüksek eğitim kurumu. "Enderundan mezun olan devlet adamları başvezirlik makamına kadar yükselebilirdi."

    Etkinlik: Bir kişinin, bir işletmenin, bir kurumun belli bir alandaki eylemi, faaliyet, aktivite.

    Bozkır: Kurakçıl otsu bitkilerden oluşan, sıcak ve ılıman iklimlerde geniş alanlara yayılan, ağaçsız doğal bölge, step (Örnek: Ülkemizde karasal iklim tipinin etkili olduğu yerlerde bozkır bitki örtüsü görülür.)

    Devşirme Usulü: Kapıkulu ocakları kurulduktan sonra bu ocaklara sürekli bir kaynak bulmak amacıyla devşirme usulü oluşturuldu. Buna göre özellikle Balkanlar'da yaşayan Hristiyan ailelerin çocukları ailelerinden alınarak İslam dinini, Türkçe'yi ve Türk gelenek ve göreneklerini öğrenmek üzere Türk ailelerinin yanına gönderilirdi. Tek çocuklu ailelerin çocukları alınmazdı. Daha sonra bu çocuklar Acemi Oğlanlar ocağına gönderilirlerdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü