Eğitim Sitesi

Veliyullah Nedir? Veliyullah Hakkında Kısaca Bilgi

Veliyullah Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Veliyullah:

Allah'a yakınlık kazanmış kimse.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Atabeylik: Hükümdar çocukları, askerlik, siyaset ve devlet yönetiminde tecrübe kazansınlar diye sancaklara atabey denilen eğitimci valiler ile birlikte gönderilirlerdi. Atabeylerin geniş yetkileri vardı. Merkezi otoritenin zayıfladığı dönemlerde bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. Atabeylik sisteminin Osmanlı devletindeki karşılığı Lala sistemidir. - Köktürklerde Tonyukuk, Bilge Kağan'ın eğitimini ve danışmanlığını üstlenmişti. - Büyük Selçuklu Devleti'nde şehzadelerin eğitimi ve yönetim tecrübesinin kazandırılması işi "atabey" lere verilmişti. - Osmanlı Devleti zamanında devam eden bu uygulamada atabeyin yerini "lala" aldı.

    Gregoryen Takvimi: Güneş yılını esas alır. Temeli Mısırlılara dayanır. Romalılar Sezar zamanında Jülyen takvimi olarak düzenlenmiş ve kullanılmıştır. Yeniçağ'da Papa XII. Gregoryan tarafından yapılan yeni düzenlemeler nedeniyle Gregoryan Takvim'i olarak anılmıştır. 1926'dan beri Miladi Takvim adıyla ülkemizde de kullanılmaktadır.

    Haham: Musevilik'te bir Yahudi cemaatine ruhani önderlik ve dinsel öğretmenlik yapma yetkisine sahip din adamıdır. En büyük Haham, Hahambaşı olup, Osmanlı Devleti'nde Musevi azınlığın cemaat işlerine (evlenme, boşanma, miras vb.) bakan yetkiliydi.

    Meclis-İ Mebusan: Osmanlı Devleti'nde yasama görevini yürüten ve iki meclisten oluşan parlamentodur. Bu parla-mentonun varlığı Osmanlı Devlet yapısına meşruti bir özellik kazandırmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü