Eğitim Sitesi

Üst ölü nokta (ÜÖN) Nedir? Üst ölü nokta (ÜÖN) Hakkında Kısaca Bilgi

Üst ölü nokta (ÜÖN) Terimi Hakkında Bilgiler

Otomobil-Araba Terimi Olarak Üst ölü nokta (ÜÖN):

Pistonun silindir içinde yukarıya doğru çıkarken, biyel ekseninin silindir ekseni ile paralel hale geldiği anda durduğu ve ters yönde harekete başladığı noktadır.

 

    Benzer Otomobil-Araba Terimleri

    Kuru sürtünme: İki katı çisimin arasındaki sürtünmedir.

    Yanma odası: Silindirin üzerinde ve silindir kapağında bulunan, hava-yakıt karışımının yandığı yerdir. Yanma odası, motor silindirinin içinde pistonların hareket ettiği silindir şeklindeki boşluktur. Üst kısmı silindir kapağı ile kapatılır. Silindir kapağı içinde bulunan bujilerin ateşleme yapan kısımları yanma odası içindedir. Yanma odasında yanma olduktan sonra yakıttaki kimyasal enerji önce ısı enerjisine dönüştürülür. Ortaya çıkan ısı enerjisi piston biyel mekanizmasıyla da mekanik enerjiye çevrilir.

    Yaylı emiş supabı: Bazı iki zamanlı motor karterlerinde dil şeklindeki saç supabtır. Hava-yakıt karışımı yaylı emiş supablarından kartere girer ve krank muhafazasında basınç artınca supablar kapanırlar.

    Oval taşlanmış: Oval şeklindeki pistonu tanımlar. Bu şekilde taşlama piston ısındığında, genleşmesine imkan verir. Piston ısındığı zaman, silindirik şekil aldığı kabul edilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Otomobil-Araba Terimleri Sözlüğü