Eğitim Sitesi

Üniter Devlet Nedir? Üniter Devlet Hakkında Kısaca Bilgi

Üniter Devlet Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Üniter Devlet:

Devletin ülke, millet ve egemenlik unsurları ile yasama, yürütme ve yargı organları bakımından teklik özelliği gösterdiği devlettir. Ör;Türkiye, Japonya, Norveç, Portekiz, Fransa, İngiltere ve Yunanistan gibi.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Üniter Devlet:

Birlikten yana, merkeziyetçi yönetimi benimseyen devlet sistemidir. Merkezi idarenin üstünlüğüne dayalı ve idari birimlerin tek merkezde toplandığı devlet yapısıdır. Üniter devlette devlet, millet ve ülke tektir. Devleti oluşturan unsurlar bütündür ve bölünemez.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Varsayım: Deneylerle henüz yeter derecede doğrulanmamış ancak doğrulanacağı umulan teorik düşünce, faraziye, hipotez

    Yaya ve Müsellemler: Türklerden meydana getirilen bu ordunun atsız askerlerine "yayalar", atlı askerlerine ise "müsellemler" adı verildi. Savaş sırasında yol yapar ve köprü kurarlardı. Kale tamiri, inşası, hendek kazımı da yaparlardı.

    Olgu: Kolayca anlaşılabilir, kanıtlanabilir ve bilimsel verilere dayanan bilgidir. Olgu kişiden kişiye değişmez. ● Doğruluğu araştırma yapılarak kanıtlanabilir. ● Herkes tarafından kabul edilmiştir. ● İspat edilmiş, denenmiş ve ölçülmüş verilerdir. ● Kesinlik bildirir. Örnek : - Türkiye'nin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'tür. - Türkiye'nin başkenti Ankara'dır. - Dünyamız, Güneş Sistemi içinde yer alan gezegenlerden biridir. - Şeker katı bir maddedir.

    Emir: Buyruk, komut.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü