Eğitim Sitesi

Transgenik Canlı Nedir? Transgenik Canlı Hakkında Kısaca Bilgi

Transgenik Canlı Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Transgenik Canlı:

Rekombinant DNA teknolojisiyle yabancı bir genin yerleştirildiği canlı.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Transgenik Canlı:

Rekombinant DNA teknolojisiyle yabancı bir genin yerleştirildiği canlı.

 

Biyoloji Terimi Olarak Transgenik Canlı:

Rekombinant DNA teknolojisiyle yabancı bir genin yerleştirildiği canlı.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Heterozigot (Melez Döl): Yavruda karakteri oluşturan iki genin de farklı şekil ve özellikte olmasıdır. Yani bir karakteri belirleyen genlerden birisi baskın diğeri çekinik ise buna heterozigot (melez döl) denir. Uu, Aa, Bb, Ee gibi. Harfler temsilidir, bir karakteri ifade eder. AA - Homozigot - baskın karakter Aa - Heterozigot - baskın karakter aa - Homozigot - çekinik karakter

    Nükleotid: Nukleik asitlerin (DNA, RNA) yapı birimleri.

    Karyotip: 1- Kromozomların belirli bir düzende sıralanması, Karyotipleme kromozomların yapısal olarak incelenerek sayı ve şekil bozukluklarını saptar. Translokasyon, bir kromozomun kaybolan parçasının ya da kopan bir parçasının başka bir kromozoma yapışması şeklinde görülen kromozom anomalilerindendir. Translokasyonlar ile oluşan bazı hastalıklar (Kanser, Kısırlık, Down Sendromu vs) Bir kromozomun herhangi bir kısmının kaybına delesyon denir. 2- Bir hücrenin sahip olduğu kromozomların büyüklüğüne ve şekline göre dizilmesi ile oluşturulan yapıya karyotip adı verilir. Karyotip hazırlama yöntemi ile Down sendromu ve Klinefelter sendromu gibi kromozom anormallikleri tespit edilebilir.

    Domain: Bir protein içerisinde bulunan ve kendine ait bir fonksiyona sahip bölüm. Tek bir protein içindeki domain bölümleri, hep birlikte proteinin total fonksiyonunu belirler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü