Eğitim Sitesi

Töre Nedir? Töre Hakkında Kısaca Bilgi

Töre Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Töre:

1- Bir toplulukta benimsenmiş, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimlerinin, kuralların, görenek ve geleneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tutulan yolların bütünü, âdet.

2- Bir toplumdaki ahlaki davranış biçimleri, adap.

 

Tarih Terimi Olarak Töre:

Bir toplulukta benimsenmiş yerleşmiş kuralların, gelenek ve göreneklerin, ortak alışkanlıkların, tutulan yolların bütünü. Orta Asya Türk devletlerinde yazısız hukuk kuralları.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Töre:

Bir toplulukta benimsenmiş, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimlerinin, kuralların, görenek ve geleneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tutulan yolların bütünü, âdet.

 

Coğrafya Terimi Olarak Töre:

Bir toplulukta yerleşmiş hâlde bulunan davranış şekillerinin bütünü, adet ve ahlak kuralları.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Töre:

Bir toplulukta benimsenmiş, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimlerinin, kuralların, görenek ve geleneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tutulan yolların bütünü.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Adalet: 1. Hak ve hukuka uygunluk, hakkı gözetme, doğruluk, türe. 2. Haklı olana hakkını verme haksız olanı ise cezalandırma. 3. İnsanı, Allah'ın haram kıldığı şeyleri terk edip farz kıldığı şeyleri yapmaya sevk eden yerleşik içsel nitelik. 4. Her işte hakkı gözetme ve orta yolu tutma. Haklıya hakkını verme. Haksızlıktan sakınma. Zulmün zıddı, kânun önünde eşitlik. 5. Yasalarla sahip olunan hakların herkes tarafından kullanılmasının sağlanması.

    Tecvid: 1. Tecvîd, kelime olarak bir şeyi iyi ve güzel yapmak demektir. Dinî bir terim olarak ise Kur'an-ı Kerim'i düzgün ve güzel okuma kurallarını öğreten bilim dalının ismidir. 2. Kur'ân-ı Kerim'i en güzel bir biçimde okumakla ilgili kurallar bütününe denir. Tecvit başlı başına bir ilim haline gelmiştir. Bu ilmin amacı, Kur'an'ın en güzel şekilde okunmasını sağlamaktır.

    Mevlid: 1. Doğum zamanı demektir. Peygamberimizin doğumu ve bunu anlatan eser anlamında kullanılır. 2. Hz. Peygamber (sav)'in doğumu, miracı, vefatı gibi olayları anlatan nazım şekli, Süleyman Çelebi tarafından yazılan Vesiletün Necat (Kurtuluş Sebebi) isimli eserdir.

    Sihir: Sebebi esrar perdesinde kaldığı için seyredeni şaşırtan, aldatan, etkileyen bir olay.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü