Eğitim Sitesi

Topoğrafya Haritaları Nedir? Topoğrafya Haritaları Hakkında Kısaca Bilgi

Topoğrafya Haritaları Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Topoğrafya Haritaları:

İzohips (eş yükselti) eğrisi yöntemi ile yapılır. Araziyi ölçekleri oranında ayrıntıları ile gösterirler. Ölçekleri 1 / 20.000 ile 1 / 500.000 arasında değişir. 1 / 20.000'den büyük ölçekli olanlar kadastro işlerinde ve askeri amaçlarla kullanılır. Bu haritalardan ölçek, uzunluk alan ve eğim hesaplamada yararlanılır.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Tor Topoğrafyası: Dirençli bir kayaç olan granit, kaya blokları halinde granit topoğrafyasını oluşturur. İskoçya’da bu şekillere tor topoğrafyası adı verilir.

    Jeoloji: 1- Yer Bilimi, jeoloji Yunanca Geo (Yer ) ve Logos (Bilim) kelimelerinin birleşiminden meydana gelir ve Yerbilimi anlamına gelir. Jeoloji yerküresinin güneş sistemi içerisindeki durumundan onun fiziksel ve kimyasal özelliklerine, oluşumundan bu yana geçirdiği değişikliklere, üzerinde yaşayan canlıların evrimine kadar geniş bir kapsama sahiptir. 2- Dünyanın katı maddesinin, içeriğini, yapısını, fiziksel özelliklerini, tarihini ve onu şekillendiren süreçleri inceleyen bilim dalıdır. 3- Yerin oluşumunu, yapısını, yer kabuğunun gelişim evrelerini ve yer hareketlerini inceleyen bilim dalı.

    Dalgalar: Dalgalar, deniz ve göllerdeki kuzey sularının periyodik salınımlarıdır. Dalga oluşumunun temel nedeni rüzgarlardır. Deniz yüzeyini yalayıp esen rüzgarlar, sürtünme nedeniyle durgun sulara hareket kazandırır. Deniz yüzeyi pürüzlenir ve sürekli biçim değiştirir. Deniz yüzeyinin salınım hareketine dalgalanma deniz yüzeyinde beliren pürüze dalga denir. dersimiz.com Rüzgarlar dışında depremler, volkanik hareketler ve deniz altında çökmelerde dalgaları oluşturur. Bu tür dalgalara tsunami denir.

    Yeryüzü: Taş küre, su küre ve hava küre diye bilinen üç doğal küre de insanın faaliyet gösterdiği bütün alanlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü