Eğitim Sitesi

Tokkata Nedir? Tokkata Hakkında Kısaca Bilgi

Tokkata Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Tokkata:

Özellikle orgla seslendirilen ve doğaçlama esası üzerine yazılmış bir müziksel biçim. Füge benzer. Eski bestecilerden özellikle Frescobaldi ve Bachorg için çok güzel tokkata eserler bırakmışlardır.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Noktalı Dörtlük: Sağına Uzatma Noktası konulan Dörtlük Nota'ya, "Noktalı Dörtlük" denir. Sağına Uzatma Noktası konulan Dörtlük Nota, Sekizlik Nota eklenmiş kadar uzatılır. (Dörtlük Nota Bir vuruşta okunuyorsa, Noktalı Dörtlük, Bir buçuk vuruşta okunur.

    Entonasyon: Doğru tonlama. Ses yüksekliğinin ve derecelerinin uyumlu denetimiyle tam sesi verebilme. Intonation (Fr.).

    Tek El Jump: Tek El'den farklı olarak, dönülen elin üzerinde zıplayarak dönmek.

    Intermezzo (İt.): 1- Başlangıçtaki anlamına göre, bir oyunun perdeleri arasında dekor değişmesine ve oyuncuların hazırlanmasına fırsat vermek için sunulan müzikli kısa oyun. Intermezzolar sonraları opera perdeleri arasında da oynanmıştır. 2- 16. yüzyılda acıklı bir yapıtın perdeleri arasına yerleştirilen güldürü niteliğindeki müziksel eğlence bölümleri. Opera buffa'yı doğurmuştur. 3- 19. yüzyılda operanın akışı içine yerleştirilen kısa senfonik parçalar (interlude). 3- Senfoni, konçerto ya da sonat gibi biçimlerde kısa bir bölüm. 4- Kısa ve bağımsız piyano parçası.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü