Eğitim Sitesi

Tarikat Nedir? Tarikat Hakkında Kısaca Bilgi

Tarikat Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Tarikat:

Aynı dinin içinde birtakım yorum ve uygulama farklılıklarına dayanan, bazı görüş veya birbirinden ayrılan, Tanrı'ya ulaşma ve onu tanıma yollarından her birine tarikat denir.
"Din mezheplere, mezhepler tarikatlere ayrılabilir."
"Tarikatler Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda ve İslam'ın Avrupa'ya yayılmasında hizmet etmiştir."
"Yesevilik tarikatinin eşitlikçi, adil, hoşgörülü yaklaşımı ve İslam'ı Türkçe anlatması sayesinde Türkler arasında İslam dini yayılmıştır."

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Tarikat:

Tasavvufa dayalı olan çeşitli islam doktrinlerine verilen ad.

 

Tarih Terimi Olarak Tarikat:

Bir dinin içinde özellikle İslamlıkta tasavvufa dayanan ve kimi ilkelerle birbirinden ayrılan kollardan, Allah'a kendine özgü bir tarzda ulaşma savında olan yollardan her biri.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Tarikat:

1- Aynı dinin içinde birtakım yorum ve uygulama farklılıklarına dayanan, bazı ilkelerde birbirinden ayrılan, Allah'a ulaşma ve onu tanıma yollarından her biri.

2- Tasavvuf yolu; insanları mânen olgunlaştırmak, terbiye etmek, yetiştirmek için, tasavvuf büyüklerinin tâkib ettikleri yoldur.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Tarikat:

Aynı dinin içinde birtakım yorum ve uygulama farklılıklarına dayanan, bazı ilkelerde birbirinden ayrılan, Allah'a ulaşma ve onu tanıma yollarından her biri.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Tarikat:

Aynı dinin içinde birtakım yorum ve uygulama farklılıklarına dayanan, bazı ilkelerde birbirinden ayrılan Tanrı'ya ulaşma ve onu tanıma yollarından her biri.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Özerk: Aynı yasaya bağlı olarak, bulunduğu bölgede kendi kendini yönetme yetkisi. Yarı bağımsız.

    Mesire: Gezinti yeri, gezilecek yer.

    Milliyetçilik: Milliyetçilik; milletini sevmek, milletini yüceltmek, birlik ve beraberliğin korunması için çalışmaktır. . Atatürk milliyetçiliği, Türk ulusunun bağımsızlığını her şeyin üstünde tutar. Akılcıdır, gerçekçidir. Ortak vatan, dil ve kader birliği kavramları bu ilkeyle ilgilidir. Özellikleri: - Milli birlik ve beraberliği esas alır. - Milletini seven herkes ülkesinin kalkınması için çalışmalıdır. - Kendisini Türk ulusuna adayan herkes Türk'tür, ilkesini benimser. - Kaynağını Kurtuluş Savaşı oluşturur. Çünkü milliyetçilik ilkesi Kurtuluş Savaşı kazanılmasında etkin bir rol oynamıştır. - Birleştirici ve bütünleştiricidir. - Irkçılığa karşıdır: Türk ulusuna bağlı olan, kendini Türk sayan herkes Türk milletinin bireyidir

    Süreklilik: Sürekli olma, kesintisiz olarak sürüp gitme durumu, devamlılık.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü