Eğitim Sitesi

Tapulama Nedir? Tapulama Hakkında Kısaca Bilgi

Tapulama Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Tapulama:

Kadastro kelimesinin eski adıdır.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    Feragat: Vazgeçme. Bir haktan bedelli veya bedelsiz vazgeçme.

    Takas: Para alacaklılarının ödeşmesidir. Gayrimenkul malların takası mümkün olmayıp, ancak trampası mümkündür. Uygulamada takas denerek genelde trampa kastedilmektedir. Vekâletnamelerdeki "gayrimenkulleri takas" yetkisinin trampa olarak yorumlanması mümkündür.

    İtiraz: Bir şeyin sonucunu kabul etmemek, başka türlü yapılmasını istemek. Kadastro tespitine itiraz: Kadastro tutanaklarında belirtilen hususlara bu tutanaklar askı ilanına çıkarılıncaya kadar kadastro komisyonuna itiraz edilebilir. İtirazın mutlaka bir belgeye dayalı olması gerekir. Red kararına itiraz: Tapu sicil müdürlüklerince mevzuata aykırı görülen talepler yazılı bir kararla reddedilir. Bu redde karşı 30 günlük süre içerisinde müdürlüğün bağlı bulunduğu Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğüne itiraz edilebilir. Bu karara karşı da Genel Müdürlüğe itiraz edilebilir.

    Müşterek Mülkiyet: Birden çok kimsenin bir taşınmaz mala hisseli olarak sahip olmalarına müşterek mülkiyet denir. Müşterek mülkiyette, tapu kütüğünde her bir hissedarın hissesi isminin karşısında 1/3, 2/5 gibi gösterilir. Bkz. Paylı mülkiyet.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü