Eğitim Sitesi

Soyağacı Nedir? Soyağacı Hakkında Kısaca Bilgi

Soyağacı Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Soyağacı:

Bir kişinin veya bir ailenin en uzak atasından başlayarak bütün kollarını belirten çizelge, hayatağacı, soy kütüğü, şecere.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Turner: X taşımayan bir yumurta hücresinin X taşıyan sperm hücresi ile döllenmesinden X0 (45 kromozomlu) zigot oluşur. Geliştiklerinde bu dişilerin boyunlarının iki yanında kalın deri kıvrımları vardır, fakat normal bir dişi gibi görünürler. Normal dişilerden biraz daha kısa boylu, parmakları kısa ve küttür. Eşeysel olgunluğa erişemezler, kısırdırlar.

    Resesif Gen(Çekinik Gen): Bulunduğu canlıda taşıdığı karakteri dominant gen bulunmadığı zaman oluşturabilen genlerdir. Küçük harflerle sembolize edilir(a,b,c,d...). Örnek: Sarı saçlılık, düz saç şekli, bezelyelerde yeşil ve buruşuk tohumluluk, kısa boyluluk...

    Ribozomal RNA: Hücre ribozomlarında bulunan bir çeşit RNA.

    Hemofili (Kanın Pıhtılaşmaması) Hastalığı: Bu hastalık geni X kromozomunda çekinik olarak taşınır. Hastalığın meydana gelme mekanizması aynıdır. Bu hastalığı taşıyan insanların kanları pıhtılaşmaz, dolayısıyla kanamalar bunlar için büyük problem oluşturur. Dışarıdan eksik olan moleküller verilerek normal yaşamlarını sürdürmeleri sağlanabilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü