Eğitim Sitesi

Skolastik Düşünce Nedir? Skolastik Düşünce Hakkında Kısaca Bilgi

Skolastik Düşünce Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Skolastik Düşünce:

İnanç ve bilgiyi, özellikle Aristo'nun bilimsel sistemini kiliseyle uyumlu bir biçimde birleştirmeye çalışan Orta Çağ felsefesi.

Katolik kilisesinin bağnazlığından doğan, baskıcı, karanlık düşüncedir. Araştırma, inceleme ve bilimsel faaliyetler yasaktır. Aristo felsefesi ve Hristiyan öğretilerden doğmuştur. Skolastik düşünce dogmalara sıkı sıkıya bağlıdır ve dogmaları açıklamayı öngörürür. Başlıca temellendiricisi Aziz Thomas Aquinas'tır.

 

Tarih Terimi Olarak Skolâstik Düşünce:

Ortaçağ boyunca Katolik kilisesinin egemenliği altında olan, bilime kapalı dine dayalı düşünce. Bu düşünce Rönesans hareketleri ve Hümanizmle sona erdi.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Skolastik Düşünce:

Orta Çağda Avrupa’da inanç ve bilgiyi kiliseyle birleştiren yönetim.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Liberalizm: 1-Bireyin özgür olmasını ve ekonomik güçler arasında özgür yarışmayı, devletin bireyler, sınıflar ve uluslar arasındaki ekonomik ilişkilere karışmamasını isteyen siyasal ve ekonomik öğretidir. 2-Ferdi hürriyetleri konu alan ekonomik ve siyasi görüş. Liberal Demokrasi.

    31 Mart Olayı: II. Meşrutiyetin ilanından sonra (1908) İstanbul'da yönetime karşı gericilerin çıkardığı, İngilizlerin el altından desteklediği ayaklanma. 31 Mart Olayı'nın Çıkmasında Etkili Olan Olaylar nelerdi? 1. İttihat ve Terakki Partisi'nin iktidarı yeterince ele geçirememesi 2. Ahrar Partisi'nin meşrutiyet karşıtı çalışmaları 3. Volkan Gazetesi ve İttihad-ı Muhammedi derneğinin meşrutiyet karşıtı çalışmaları 4. Halkın meşrutiyete ve gayrimüslimlerle olan eşitliğe sıcak bakmamaları 5. Ordudan atılan Meşrutiyet karşıtı subayların kışkırtması 6. Bulgaristan'ın 5 Ekim 1908'de bağımsızlığını ilan etmesi 7. 6 Ekim 1908'de Avusturya'nın, Bosna-Hersek'i işgali 31 Mart Olayı Nasıl Oldu? Volkan Gazetesi başyazarı Hasan Fehmi 6 Nisan 1909'da öldürüldü. Cenazesi meşrutiyet karşıtı gösteriye dönüştü. Gösteri giderek isyana dönüştü. İsyan Selanik'te duyulunca, Hareket Ordusu adındaki birlik İstanbul'a hareket etti. Hareket Ordusu'nun kurmay başkanı Mustafa Kemal'di. İsyan 24 Nisan 1909'da bastırıldı. 31 Mart Olayı'nın Sonuçları 1. II. Abdülhamit tahttan indirildi ve yerine V. Mehmet Reşat geçti. 2. Padişah'ın yetkileri kısıtlandı, meclisin yetkileri artırıldı. 3. Mustafa Kemal ilk kez bir siyasi olaya karışmış oldu.

    Kervansaray: Ana yollarda, yolcuları barındırmak, kervanları konaklatmak, dinlendirmek, malları sahiplerine ve tüccara teslim edinceye kadar muhafaza etmek için tuğla ve taşlardan yapılan büyük han.

    Pyrrhonculuk: 17. yüzyıl sona ermek üzereyken bazı insanlar rahatsız edici bir kuşkuculuk akımından kaygı duymaya başlamıştı. Kesin bilgiye ulaşmanın imkansız olduğunu savunan bir Helenistik çağ filozofunun saygınlığına aslında biraz haksızlık ederek bu akıma "Pyrrhonculuk" adını verdiler. - Tarihsel pyrrhonculuk/kuşkuculuk nedir? + Tarihsel anlatılar geçmişe ilişkin güvenilir açıklamalar değildir, anlamına gelir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü