Eğitim Sitesi

Sistem Nedir? Sistem Hakkında Kısaca Bilgi

Sistem Terimi Hakkında Bilgiler

Kimya Terimi Olarak Sistem:

Özelliklerini incelemek istediğimiz bölge.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Sistem:

1. Birlikte çalışan organların bir araya gelmesiyle oluşan birim. Solunum sistemi, sindirim sistemi vb.

2. Düzen.

3. Dizge.

 

Biyoloji Terimi Olarak Sistem:

Organlar bir araya gelerek sistemleri oluşturur. Örnek : Sindirim sistemi, Solunum sistemi.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Sistem:

1- Bir takımın uyguladığı oyun düzeni.

2- Bir sonuç elde etmeye yarayan yöntemler düzeni.

3. Yol, yöntem.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Sistem:

Belirli bir ilkeye göre düzenlenmiş bütün. Kendi içine kapalı, düzenli, bir ilkeye göre düzenlenmiş düşünceler bütünü.

 

Fizik Terimi Olarak Sistem:

Öğelerin birleşmesiyle oluşan düzen.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Sistem:

Birbirleriyle etkileşim içinde olan bağıntılı parçaların oluşturduğu bütüne denir. Sistemler genel olarak 3 grupta toplanılır. Bunlar İzole sistem, Kapalı (sibernetik)sistem ve açık sistemlerdir. İzole sistemin ortamı ile madde ve enerji alış-verişi yoktur. Kapalı sistemler ortamlar ile sadece enerji alış-verişi yapan ve kendi kendilerini denetleme özelliğine sahip sistemlerdir. Açık sistemler ise işlevlerini yapabilmeleri için ortamlardan devamlı madde ve enerji alan ve bunları yapılarında değiştirip ortama bazı çıktılar veren sistemlerdir. Kapalı sistemlerde bir de arttıran geri besleme mekanizması vardır ki, bu eksilten geri besleme mekanizmasının tam tersidir. Bu olaya kısır döngüde denilir.

 

    Benzer Kimya Terimleri

    Lewis Elektron Nokta Yapısı: Atomlar arasındaki bağı göstermek için, 1916 yılında Lewis elektron nokta yapısı kullanılmıştır. Bir atomun değerlik elektronlarının atomun sembolü etrafında noktalar halinde gösterilmesine Lewis Elektron Nokta Yapısı denir.

    Friedel-Crafts tepkimeleri: Aromatik bileşiklere bir Lewis asidinin katalizörlüğü eşliğinde alkil veya açil gruplarının bağlanma tepkimeleri.

    Süblimleşme: 1. Bir katı maddenin sıvı hale geçmeden doğrudan gaz haline geçmesine süblimleşme denir. Örnek : Naftalin normal şartlar altında katı halden direk olarak buharlaşarak gaz haline geçer. 2. Katının doğrudan gaz hâline veya gazın doğrudan katı hâle geçmesi.

    Karbon Kimyası: 1828 Yılında Alman Kimyacı Friedrich Wöhler, laboratuarda anorganik bir madde olan KCN den, organik bir madde olan üreyi elde etmiştir. Böylece organik maddelerin laboratuarda elde edilebileceği anlaşılmıştır. Bundan sonra organik bileşikleri inceleyen Kimya dalına Karbon Kimyası da denmiştir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kimya Terimleri Sözlüğü