Eğitim Sitesi

Semiotik Nedir? Semiotik Hakkında Kısaca Bilgi

Semiotik Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Semiotik:

Dinsel resim ve göstergelerin genel sistemidir. Dört şekli vardır.

1- Sentaks(söz dizimi) göstergeler arsındaki bağlantılarla ilgilidir.

2- Semantik(anlambilim) göstergelerle anlamları arasındaki bağlantılarla ilgilidir.

3- Pragmatik yönü, kişisel üslup göstergelerle yaratıcıları, göndericileri ve alıcıları arasındaki bağlantılarla ilgilidir.

4- Sigmatik, göstergelerle bunların gösterdikleri arasındaki bağlantıları içerir.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Sahın: 1. Camilerde ve bazilika biçimli kiliselerde mihraba ya da apsise doğru uzanan ve genellikle birbirinden kemerli sütun ve ayaklarla ayrılmış bölümlerden her biri. 2. Camilerde mihraba paralel ya da dik olarak uzanan birbirinden sütun sıraları ile ayrılmış ibadet alanıdır.

    Ağaç Direkli Cami: Örtü bölümünü taşıyan ağaç direklere sahip cami tipidir. Çok sayıda ağaç direkle taşınan ahşap çatılı bu yapılar, genellikle XIII. yüzyıl Anadolu Selçuklu mimarlığında ve sonrasında yaygın bir tiptir. Diğer ağaç süsleme bölümleri de önemlidir.

    Piramidal Kompozisyon: Bir resimde yer alan betileri bir eşkenar üçgenin sınırları içine yerleşecek biçimde resmeden kompozisyon.

    Friz: 1. Mimari yapıların çatılarının alt kısmında arşitrav ile korniş arasında kalan genellikle süslü bölüme verilen ad. 2. Eski Yunan ve Roma yapılarında taban kirişi ile çatı arasında kalan, üzeri boydan boya kabartmalarla süslü bölüm. 3. Mimarlıkta şerit biçiminde uygulanan kabartma ya da süsleme.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü