Eğitim Sitesi

Sanat Müziği Nedir? Sanat Müziği Hakkında Kısaca Bilgi

Sanat Müziği Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Sanat Müziği:

Besteci denilen kişilerin yaratış oluşumunun koşulladığı ve sınırladığı bir bilinç içinde verdikleri yapıtların tümüne denir. Avrupa'da 10 yy'dan sonra yapılmaya başlanmıştır.
(mimaroğlu)

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Umoristico: Şakacı, esprili.

    Çöğür: Divan sazına yakın büyüklükte 9 ile 6 tel takılmakta ve 15 kadar perdesi bulunmaktadır. Alt iki tel La orta tellerin birisi La diğeri Re, Üst Teller Sol sesine akort edilir. Çöğür ile nefes, ayin ve semai gibi havalar çalınır, bugün daha ziyade curası çalınmaktadır. Yeni yetişen gençlerimiz, cura bağlamadan az farklı bu saza çöğür diyerek, aslını curası ile karıştırmaktadırlar. Cura; adı geçen sazın bir oktav daha tizi ve küçüğüne denir.

    Nighty: Amuda kalktıktan sonra, diğer eli yerden çekerek tek el üzerinde dönmek.

    Divan Sazı: Meydan Sazından biraz daha küçüktür. Üçerden dokuz teli vardır. Bazı icracılar alta 3. Ortaya ve Üste ikişerli olmak üzere 7 telde takmaktadırlar. Divan Sazı da Halk Musikimizin güçlü sazlarındandır. Meydan sazında dört ses tiz akort edilir. Meydan sazının alt teli 'La' sesine Divan Sazının alt telleri ise 'Re' sesine akort edilir. Bağlama ailesi sazlarında genel olarak alt tellerin akortları değişmez. Değişen orta ve üst tellerin akortlarıdır. Her sazın onuna göre alt telin akordu genel olarak sabit bırakılır, devamlı olarak değişen orta ve üst tellerdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü