Eğitim Sitesi

Rönesans Edebiyatı Nedir? Rönesans Edebiyatı Hakkında Kısaca Bilgi

Rönesans Edebiyatı Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Rönesans Edebiyatı:

Hümanizmaya koşut olarak sanat ve edebiyatta başlayan uyanış ve yenileşme girişimleri sonucunda ortaya konan tüm ürünlere verilen ad.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Zihniyet: Edebiyatta, bir edebi eserde bulunan görüş ve düşünüş biçimini ifade eden kavram.

    Nida: Divan edebiyatımızda bir sanat türü. Şairin korku, sevinç, şaşkınlık, acı, ızdırap, öfke gibi pekiştirilmiş, duygu ve düşüncelerini okuyucuya hissettirebilecek şekilde işlemesi. Çokluk "ey!, hey!, vay!" gibi ünlemlerle seslenilir. Tekrîr ve teşhis sanatlarıyla birlikte kullanılır. Örnek: Ey mi'delerin zehr-i tekazası önünde Her zilleti bel'eyleyen efvâf kadide; Ey fazl-ı tabiatle en âmâde ve mün'im Bir fıtrata makrûn iken aç, âtıl ve âkim Her ni'meti, her fazlı, hep esbâb-ı rehâyı Gökten dilenen züll-ı tevekkül ki... Mürâyî

    Beş Hececiler: Milli edebiyat döneminde bu dönemin temel ilkelerini benimseyerek o doğrultuda yazan Faruk Nafiz Çamlıbel, Halit Fahri Ozansoy, Orhan Seyfi Orhon, Yusuf Ziya Ortaç ve Enis Behiç Koryürek'in oluşturduğu topluluk.

    Uyarlama: Yabancı dilden çevrilen bir metni, çevrildiği dili kullanan toplumun yaşam koşullarına, töre ve geleneklerine uydurma işi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü