Eğitim Sitesi

Reseptör Nedir? Reseptör Hakkında Kısaca Bilgi

Reseptör Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Reseptör:

1. Çeşitli uyarıları alabilen ve duyu organlarının yapısında bulunan özelleşmiş hücre, hücre grupları veya sinir uçları. Almaç

2. Hücre içinde ya da üzerinde hormon, ilaç, virüs vb. nin özel bir hücre cevabının verilmesine yol açan veya bunların hücreye girmesini sağlayan, protein, glikoprotein ya da oligosakkaritlerden oluşan yer veya yapı.

3. Belirli kimyasalların veya uyartıların tanıyıcısı konumunda olan, bazı hallerde de bunların hücreye girmesini veya bunlara karşı bir cevabın oluşturulmasını mümkün hale getiren yer veya yapı, almaç.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Reseptör:

Çeşitli uyarıları alabilen ve duyu organlarının yapısında bulunan özelleşmiş hücre, hücre grupları veya sinir uçları. Almaç

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Reseptör:

Uyarıyı alan duyu organı.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Domain: Bir protein içerisinde bulunan ve kendine ait bir fonksiyona sahip bölüm. Tek bir protein içindeki domain bölümleri, hep birlikte proteinin total fonksiyonunu belirler.

    Endoplazmik Retikulum: - Hücre zarı ile çekirdek zarı arasında borucuklardan oluşan bir kanal sistemidir. - Tek zarlı yapıdadır. - Hücre içinde madde taşınmasından sorumludur. - Hücreyi ağ şeklinde kuşattığı için hücreye desteklik sağlar. - Bazı maddelerin depolanmasını sağlar. GRANÜLLÜ ENDOPLAZMİK RETİKULUM - Üzerinde bol miktarda ribozom taşırlar. - Protein (enzim, hormon vb.) salgılayan hücrelerde bol bulunur. GRANÜLSÜZ ENDOPLAZMİK RETİKULUM - Üzerinde ribozom taşımazlar. - Yağ sentezi yapan hücrelerde bulunur.

    Matriks: Kloroplast ve mitokondride bulunan içinde biyolojik olayların oluştuğu cansız, akıcılığı az sıvı ortam. Bağ dokusu hücreleri tarafından salınan ve onların etrafını çeviren cansız madde.Kloroplast ile mitokondirinin zemin maddesidir. Genellikle kalın ve ağ şeklinde örülmüş mikroskobik liflerden yapılmıştır.

    Hem Ototrof Hem Heterotrof Canlılar: Hem kendi besinini üretebilen hem de dışarıdan besini hazır alan canlılardır. Örnek: Öglena, böcekçil bitkiler. Böcekçil bitkiler klorofil taşırlar. Fotosentezle kendi besinlerini kendileri yaparken azot ihtiyaçlarını yakaladıkları böcekleri sindirerek sağlarlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü