Eğitim Sitesi

Radyo Astronomi Nedir? Radyo Astronomi Hakkında Kısaca Bilgi

Radyo Astronomi Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Radyo Astronomi:

Radyo teleskoplarıyla yıldızlardan gelen radyo ışınlarını inceleyen astronomi dalı.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Takımyıldız: 1. Gökyüzünde, Dünya'dan bakıldığında sergilendikleri görünüme göre bir arada bulunan yıldız gruplarına takımyıldızı denir. Küçükayı ayı takımyıldızı gibi. Takımyıldızları farklı özellikte olan ve bir kümeymiş gibi görünen yıldızlardan oluşur. 2. Gerçekte öyle olmadığı halde birbirine yakın parlaklıkta ve konumda görünen, birtakım varlıklara benzetilen yıldız topluluğu.

    Keşif (Casus) Uyduları: Keşif (casus) uydulardaki gibi bazı uyduların kamuoyuna yönelik kullanımı sınırlıdır. Keşif uyduları diğer ülkeleri gözetlemek ve bu ülkelerdeki askerî aktiviteler ile ilgili bilgi toplamak amacıyla kullanılır. Casus uydular bir ülke üzerinden geçerken o ülkeye ait radyo ve radar iletişimini kaydeder. Bu uydular savaş başlığıyla donatılıp alçak Dünya yörüngesi üzerine oturtularak yeryüzündeki mevcut hedeflere karşı yörüngesel bir silah olarak kullanılabilir. Bununla beraber uydular fırlatılan füzeyi ya da uzayda meydana gelen bir nükleer patlamayı da algılayabilir.

    Açıklık Oranı: Optik araçlarda açıklığın odak uzaklığına oranı.

    Venüs Gezegeni: - Güneş'e ikinci Dünya'ya en yakın gezegendir. - Kütlesi ve boyutları bakımından Dünya'ya çok benzer bu nedenle Dünya'nın kız kardeşi denir - Güneş sisteminin en sıcak gezegenidir. - Güneş ışığını çok iyi yansıtır. - Atmosferde çok yoğun karbondioksit vardır. - Güneş ve Ay'dan sonra gökyüzünün en parlak gök cismidir. Halk arasında akşam yıldızı, sabah yıldızı yada çoban yıldızı olarak adlandırılır. - Diğer gezegenlerin aksine kendi ekseni etrafında saat yönünde döner.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü