Eğitim Sitesi

Keşif (Casus) Uyduları Nedir? Keşif (Casus) Uyduları Hakkında Kısaca Bilgi

Keşif (Casus) Uyduları Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Keşif (Casus) Uyduları:

Keşif (casus) uydulardaki gibi bazı uyduların kamuoyuna yönelik kullanımı sınırlıdır. Keşif uyduları diğer ülkeleri gözetlemek ve bu ülkelerdeki askerî aktiviteler ile ilgili bilgi toplamak amacıyla kullanılır. Casus uydular bir ülke üzerinden geçerken o ülkeye ait radyo ve radar iletişimini kaydeder. Bu uydular savaş başlığıyla donatılıp alçak Dünya yörüngesi üzerine oturtularak yeryüzündeki mevcut hedeflere karşı yörüngesel bir silah olarak kullanılabilir. Bununla beraber uydular fırlatılan füzeyi ya da uzayda meydana gelen bir nükleer patlamayı da algılayabilir.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Uzay Araçları ve Yolculuk Bilimi: Uzay araçları ve yolculuk bilimi, uzay araçlarıyla diğer gök cisimlerine yapılan uçuş ve yolculukları konu alır. Bu alandaki en büyük gelişme uzay istasyonlarının hizmete girmesiyle başlamıştır. İnsansız uzay istasyonları arasında, astronomi uyduları, biyolojik uydular, haberleşme uyduları, seyrüsefer uyduları, askerî amaçlı uyduları ve Dünya gözlem uydularını içerir. İnsanlı uzay istasyonları henüz gelişme aşamasındadır. Dünya yörüngesinde dolanan, mevcut insanlı uzay istasyonlarının ötesinde asıl hedef uzay şehirleri denen çok büyük ölçekli uzay istasyonlarının tasarlanması ve inşasıdır.

    Zaman Belirlenmesi: Güneş ve yıldızların günlük ve yıllık devinimlerine göre tanımlanan birimler (gün, ay, yıl), başlangıç zamanına (Greenwich öğelerinden geçiş) dayanarak, Güneş ve yıldız gözlemlerinden zaman bulunması ve belirtilmesi.

    Açısal Uzaklık: İki cismi gözlemciye birleştiren doğrular arasındaki açı.

    Uydu Sinyalleri: Uzay araçlarının gönderdiği sinyalleri düzenleyen teknoloji daha sonra uydu televizyonlarındaki ses ve görüntü sinyallerinin düzenlenmesinde kullanılmaktadır. (NASA tarafından geliştirilmiştir.)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü