Eğitim Sitesi

Pleksiglas Nedir? Pleksiglas Hakkında Kısaca Bilgi

Pleksiglas Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Pleksiglas:

Saydam ya da yarı saydam cama benzer plastik esaslı levha.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Pleksiglas:

Metakrilik reçine esaslı sıcak su içinde ya da etüvde ısıtılarak kolayca şekillendirilebilir, hafif kırılmaya karşı camdan daha dayanıklı ancak kolay çizilebilir, ısıya dayanıksız, saydam ya da yarı saydam plastik cam.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Mekan: Uzayın sınırlanmış parçası. Mimarlık mesleğinin konusunu oluşturur. Aynı zamanda, mekan bir mimari ürünün vazgeçilmez tek niteliği, bir mimari ürünü var eden temel koşuldur. Bir mekan oluşturmak için onun mutlaka her yönden kesin engellerle sınırlanması gerekmez. Mekanı oluşturan sınırlama fiziksel olabileceği gibi, yalnızca görsel de olabilir. Örneğin, ışık herhangi bir somut engel niteliği taşımadığı halde, bir mekanı belirleyebilir. Mekan yalnızca bir yapının "içi" olarak düşünülmemelidir; yapıların tek başlarına ve diğer yapılarla birlikte oluşturduğu bir "dış mekan"da söz edilebilir. Ayrıca, mekan bir mimari ürünün dördüncü boyutudur. Bir yapıyı üç boyutlu bir kitle olmaktan çıkaran özellik bir mekana sahip olmasıdır. Yapı onun sayesinde, en, boy ve yüksekliğin ötesinde bireyin devingenliğinden kaynaklanan anlık yaşantılarla edinilen bir mekan boyutu kazanır. Mekan boyutunun kişinin devingenliğinden ötürü, sayısız yaşantılar yaratabilme niteliği mimarlıkta birinci boyuttan bahsedebilmeyi olanaklı kılmaktadır.

    Eksedra: 1. Camilerde yarım kubbelerin iki ya da üç yanına küçük yan kubbeciklerle yapılan eklemelerdir. Ya da çeyrek kubbedir. 2. Yarım daire planlı, kubbe ile örtülü ve kendisinden daha geniş bir mekâna çeyrek kubbelerle eklenen mimari mekân ögesi.

    Bezeme: 1. Mimarlık ve el sanatları ürünleri üzerinde ve her türden kullanım eşyası üzerinde süslemeye yönelik olarak yapılan çalışmaların tümü. 2. Bir yüzeyin daha güzel görünmesi için, üzerini motifle süsleme, tezyin, süs.

    Sundurma: Güneş ya da yağmurdan korunmak için dış kapı üstüne konulan tek eğimli dam, arkası bir duvara verilen çatı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü