Eğitim Sitesi

Plastik Sanat Nedir? Plastik Sanat Hakkında Kısaca Bilgi

Plastik Sanat Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Plastik Sanat:

Genel olarak boşlukta yer kaplayan sanatlara verilen ad. Mimarı, heykeltıraşlık plastik sanatlardır. Resim de hacim ve kabartma etkisi uyandırdığı için plastik sanatlara girer.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Sebil: Cadde ya da sokak kenarlarında yoldan geçenlerin su içmesi için yapılmış hayır yapıları. Sebillerin çeşmelerden farkı bir su sağlama sistemine bağlı olmamalarıdır. Daire ya da çokgen plan kuruluşları ile sebiller bir iç mekâna sahiptirler ve bu mekân dışarıya üzerinde küçük pencere açıklıkları bulunan madeni şebekelerle açılır. Sebiller bir külliyenin parçası olabileceği gibi bağımsız olarakta inşaa edilmişlerdir. Özellikle 18. Yüzyıldan sonra İstanbul'da çok sayıda sebil inşaa edilmiştir.

    Anıt-Mezar: Görkemli, anıtsal mezar.

    Taslak: 1- Sonradan çalışarak bitirmek üzere, bir resim ya da heykelin önceden hazırlanan şekli. 2- Eskiz. Resim, heykel ve mimarlıkta yapıtın ölçeğini, kompozisyonunu ya da ışık etkileri gibi öğeleri belirleme amacı ile yapılan şematik nitelikli çizimi.

    Vizör: Fotoğraf makinesini konuya yöneltmeye, konuyu çerçevelemeye, netleştirmeye, çekimin sağlıklı bir şekilde gözle kontrol edilmesini sağlayan mekanizma.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü