Eğitim Sitesi

Pir Nedir? Pir Hakkında Kısaca Bilgi

Pir Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Pir:

Bir tarikat veya sanatın ilk kurucusu. Herhangi bir konuda tecrübeli. Üstad.

 

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Pir:

1. Farsça, ihtiyar, yaşlı kimselere pîr denir. Tasavvuf liderine de pîr adı verilmiştir. Bu kelime üstad, mütehassıs gibi anlamları da ihtiva eder: "O, bu işin pîridir" gibi. Büyük adamlar için kullanıldığı da olmuştur. Eskiden tarikat kurucusu şeyhlere de, pîr denirdi.

2. Yaptığı işin her ayrıntısına vakıf olan usta, üstat anlamına gelen bir terim olmakla beraber Tasavvuf literatüründe tarikat kurma salahiyeti olan evliyalara Hz. Pir denilmiştir. Pir Hak'tan aldığını, yaşadığı zamana uygun insanlara sunan anlamını da taşır. Bu sebeple Müçtehit ya da Mücedidin olarak da anılmışlardır. Zıtların ahengindeki uyumu sağlayan, herkese ve her kesime barış huzur, güven ve esenlik götüren, Allah'ın Rahmetine vesile olarak inanılmıştır. Çoğul olarak da Piran diye anılmışlardır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Örs: Yapılacak işe göre biçimkeri değişik olabilen, üzerinde maden dövülen, çelik yüzeyli demir araç.

    Kazasker: İlim, din ve yargı bakımından en büyük rütbe. Aslı kadıasker olan, Osmanlı Dönemi'nde, kadıların başında bulunan, askerlerle ilgili şeriat sorunlarını çözüme bağlamakla yükümlü, belli bir aşamaya kadar olan kadıları ve müderrisleri atamaya yetkili, ilmiye sınıfının yüksek aşamasında bulunan ve Divan-ı Hümayun'un üyesi olan devlet görevlisidir. Başlangıçta yalnızca Rumeli Kazaskeri varken daha sonra Anadolu Kazaskerliğide oluşturulmuştur. Kıdemce her zaman Rumeli Kazaskeri üstündür.

    Fosil (Taşıl): Jeolojik çağlarda toprak altında gömülerek kalmış, taşlaşmış veya kömürleşmiş hayvan, bitki kalıntıları veya izleridir.

    Avasım: Abbasilerin Bizans sınırında savunma amaçlı kurdukları sınır şehirleri.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü