Eğitim Sitesi

Peşrev Nedir? Peşrev Hakkında Kısaca Bilgi

Peşrev Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Peşrev:

1. Klasik Türk müziğinde faslın giriş taksiminden sonra, şarkıdan önce çalınan parça.

2. Güreşe tutuşmadan önce pehlivanların ellerini birbirine ve uyluklarına vurarak ve hafifçe sıçrayarak yaptıkları gösteri.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Peşrev:

1- Önde giden. Geleneksel Türk sanat müziğinde "hane - teslim" bölmeli bir çalgısal türdür.

2- Türk müziğinde, fasılların giriş taksiminden sonra çalınan saz eseri.

 

Güreş Terimi Olarak Peşrev:

Yağlı güreşte güreşçilerin karşılaşma başlamadan önce elerliyle yaptıkları ısınma gösterisi.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Coğrafi Keşifler: 15. Yüzyılda pusula ve açık denizlerde uzun yolculuklara dayanabilecek gemilerin yapılmasıyla Avrupalıların (Portekizler ve İspanyollar) yeni yerler ve kıtalar keşfetmeleri. Coğrafi Keşiflerin Nedenleri - Doğu ülkelerinin zenginliği ve Avrupalıların buralara gitmek için yeni yollar aramaları. - İpek ve Baharat yolları ile gelen malların çok el değiştirmesinin fiyatları artırması, Avrupalıların bu ticaret mallarını ilk elden almak istemeleri. - Coğrafya bilgisinin ilerlemesi, yeni ve doğru haritaların yapılması. - Pusulanın geliştirilmesi sayesinde gemicilerin, büyük denizlere ve okyanuslara daha kolay açılmaya başlaması. - Dayanıklı ve sağlam gemilerin yapılması, cesur gemicilerin yetişmesi. - İstanbul'un fethinden sonra Türklerin, Doğu ticaret yollarına (İpek ve Baharat yolları) hâkim olmaları ve Avrupalıların açık denizlere çıkma ihtiyacı hissetmeleri. - Avrupa'da değerli madenlerin az bulunmasından dolayı kralların (İspanya ve Portekiz) gemicileri desteklemesi. - Avrupalıların Hıristiyanlık dinini yaymak istemeleri. - Avrupalıların dünyayı tanımak istemeleri.

    Nizam: 1. Belli yöntem, ilke ve yasalara göre kurulmuş olan durum, uyum, düzen, sistem. 2. Bir devletin benimsediği yönetim biçimi.

    Direktif: Herhangi bir konuda tutulacak yol için verilen talimat, yönerge.

    Bağımlı değişken: Araştırmacıyı rahatsız eden neden, açıklanması istenen durum.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü