Eğitim Sitesi

Paylaşmalı Mal Ayrılığı Nedir? Paylaşmalı Mal Ayrılığı Hakkında Kısaca Bilgi

Paylaşmalı Mal Ayrılığı Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Paylaşmalı Mal Ayrılığı:

Eşler arasında bu yönde bir sözleşmenin imzalanmasından sonra edinilmiş olup, ailenin ortak kullanım ve yararlanmasına özgülenmiş mallar ile ailenin ekonomik geleceğini güvence altına almaya yönelik yatırımlar ve bunların yerine geçen değerlerin, mal rejiminin sona ermesi halinde, eşler arasında eşit olarak paylaşılmasını esas alan bir mal rejimidir.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    Cebri İcra: Yerine getirilmeyen veya ödenmeyen bir borcun icra müdürlüğü aracılığı ile tahsili.

    Üst (İnşaat) Hakkı: Üst hakkı başkasına ait bir arsanın altında veya üstünde inşaat yapmak veya mevcut inşaatı yerinde tutmak hakkını veren bir irtifak hakkıdır. Üst (inşaat) hakkı üçe ayrılır. Bir arsanın üstünde inşaat yapma hakkı (üst hakkı). Bir arsanın altında inşaat yapma hakkı (alt hakkı) Önceden yapılmış bir inşaatı yerinde tutma hakkı (ipka-muhafaza- hakkı)

    Takyit: Mülkiyet hakkını kısıtlayan şerhler, beyanlar, irtifak hakları, gayrimenkul mükellefiyeti, vakıf belirtmesi ve rehinlerin genel adıdır. Kısıtlama anlamına gelir. Bir gayrimenkul satın alacakların tapu kütüğü üzerinde takyit (kısıtlama) olup olmadığını mutlaka irdeleyerek satın almasında son derece fayda vardır.

    Garame Anlaşması: İpoteğin tesisi sırasında veya sonradan birden çok ipotek alacaklısı arasında yapılan ve gayrimenkulün paraya çevrilmesi halinde, üst derecedeki ipoteğin öncelikli olması hakkını kaldırarak, alacak miktarları arasındaki orana göre satış bedelinin paylaştırılmasını ön gören bir anlaşmadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü