Eğitim Sitesi

Paye Nedir? Paye Hakkında Kısaca Bilgi

Paye Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Paye:

Derece, rütbe karşılığında kullanılan deyim.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Paye:

Yapıda duvar örme yöntemleriyle yapılmış düşey taşıyıcılara verilen ad. Bunlar, kare, dikdörtgen daire ya da çokgen plânlı olabilir.

 

Sanat Terimi Olarak Paye:

Örülerek meydana getirilmiş kare, dikdörtgen ya da daire kesitli tek taşıyıcı, ayak. Yapılarda kullanılan taşıyıcı destek.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Zeamet: 1. Osmanlı Devleti'nde yıllık geliri yirmi bin ile yüz bin akçe arasında olan ve belli hizmetleri karşılığında orta derecedeki devlet görevlilerine maaş karşılığı bırakılan topraklardır. 2. Fetih sırasında devlete ait araziden savaşçılara ve bir kısım devlet ve saray memurlarına kılıç hakkı olarak verilen toprak. (Zeamet, 1840 yılında kaldırıldı). 3. Yıllık geliri 20.000-100.000 akçe olan arazilerdir.

    Anallar: İlkçağda Anadolu'da devlet kuran Hititler'in yerüzündeki olayları tanrılarına anlatmak amacıyla yazdıkları yıllık raporlardır. Tarih yazıcılığını başlatmasına karşın, salt olumlu ve başarılı olayların yazılması nedeniyle objektif (yansız) belgeler değildir. Özellikle kaya kabartmaları biçiminde ve Hitit Hiyeroglifi ile yazılmıştır.

    Şıhne: Türk-İslam devletlerinde eyaletleri yöneten, askerî ve idari yetkilere sahip kişi.

    Ayak Divanı: Osmanlı Devleti'nde olağan üstü durumlarda padişahın da katılmasıyla toplanan divandır. (Danışma kurulu) Genellikle toplu bir şikayet ya da ayaklanma durumunda toplanırdı. Topkapı Sarayı'nın bahçesine çıkarılan tahtda şikayetleri dinleyen padişah, divan üyelerinin de görüşlerini alarak hemen orada konuyla ilgili kararını bildirirdi. Padişahtan başka herkes ayakta durur ve acele kararlar alınırdı. İsyan sırasında asilerin padişaha zorla ayak divanı yaptırdıkları olurdu. (Göktürk'lerde) Danışman, söyleyici, akıl hocası, musahip.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü