Eğitim Sitesi

Olguculuk (pozitivizm) Nedir? Olguculuk (pozitivizm) Hakkında Kısaca Bilgi

Olguculuk (pozitivizm) Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Olguculuk (pozitivizm):

Araştırmalarını olgulara, gerçeklere dayayan, fizik ötesi açıklamaları teorik olarak imkânsız, pratik olarak yararsız gören, deneyle denetlenemeyen soruları sözde soru olarak niteleyen felsefe öğretisi.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Devalüasyon: 1-Bir devletin ulusal parasının yabancı paralar ve altın karşısında değerinin düşürülmesidir. Yüksek enflasyon yaşayan devletlerin dış borçlarının artması sonucu, ulusal paranın değeri resmi olarak düşürülür. Bu değer düşürme işleminde IMF, Dünya Bankası gibi uluslar arası finans kuruluşlarının zorlamasının etkisi büyüktür. 2- Ulusal para değerinin, altına ya da dövize göre düşürülmesi. Değer düşürümü. 3- Enflasyon sonucunda mal veya hizmete olan ihtiyacı gidermek için ülke ithalata yönelir. Bu durumda tıkanan ihracatın (dış satım) arttırılması için paranın değerinin altın ve döviz karşısında düşürülür. Devalüasyon, ülke parasının yaşadığı bu ani değer yitimidir.

    Olumlu Aktarma: Daha önce yapılmış bir öğrenmenin, başka bir durumdaki öğrenmeyi kolaylaştırması. İki durumdaki davranışlar benzer olduğunda ortaya çıkar.

    Mecmua: Dergi.

    Vasıf: Nitelik.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü