Eğitim Sitesi

Nötron Nedir? Nötron Hakkında Kısaca Bilgi

Nötron Terimi Hakkında Bilgiler

Kimya Terimi Olarak Nötron:

1-Atomun çekirdeğinde bulunan ve kütlesi yaklaşık 1 akb olan yüksüz tanecik.

2-Çekirdekte bulunan yüksüz tanecik.Hidrojen atomu dışındaki atomların çekirdeğinde bulunan, elektrik yükü bakımından nötral olan atom altı tanecik.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Nötron:

Yaklaşık proton ağırlığında, atomun çekirdeğinde bulunan elektrik yüksüz parçacıklar.

 

Fizik Terimi Olarak Nötron:

1- Yaklaşık olarak proton ağırlığında ve elektrik yüklü olmayan atom cisimciği.

2- Çekirdekteki yüksüz parçacık. Elementer parçacıklar ailesinin baryon ve hadron üyesi.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Nötron:

Atomu oluşturan temel parçacıklardan yüksüz olanı.

 

    Benzer Kimya Terimleri

    Ligand: 1. Bir komplekste, merkezdeki metal iyonuna bağlı olan grup. 2. Kompleks iyonlarda merkez atomu saran komşu gruplardan her biri. 3. Ligand merkez atomuna bağlı olan nötr molekül veya anyonlara denir. Merkez atomuna bağlı olarak kararlılığını sürdüren artı yüklü ligand yoktur. Ligand molekülünde merkez atomuna bağlanan atoma donör atom denir. Ligandlarda bir veya daha fazla donör atom bulunabilir.

    Füzyon (Birleşme) reaksiyonu: Küçük atom çekirdeklerinin birleşerek daha büyük çekirdekler oluşturmasıdır.

    Tesir Değerliği (TD): Asitlerin ortama verdiği H+ iyonu sayısı, bazların ortama verdiği OH- iyonu sayısı, tuzların ise ortama verdiği veya aldığı elektron sayısına tesir değerliği denir. Örneğin H2SO4 için bu değer 2 dir. Çünkü sülfürik asit 2 tane H+ iyonunu sulu çözeltisine verebilir. NaOH, HNO3, HCl için bu değer 1 dir Molarite ve normalite arasında N=Mx TD bağlantısı vardır. Örnek: 0,5 N 500 mL NaOH çözeltisinin hazırlanması 1 mol NaOH’in ağırlığı= 23g Na +19 g O + 1g H = 40 g/1mol 500 mL = 0,5 L TD= 1 olduğu için eşdeğer gram sayısı = molekül ağırlığı =40 g/mol N= eşdeğer gram sayısı/ V 0,5 (mol/L) = n / 0,5 L n = 0,5 (mol/L) x 0,5 (L) n = 0,25 mol n =m /MA 0,25 mol = m / 40g / mol m = 0,25 x 40 = 10 g 10 g NaOH katısı 500 mL’lik balonjojeye hassas olarak tartılır ve hacim çizgisine kadar saf su ile tamamlanarak 0,5 N NaOH çözeltisi elde edilir.

    Karbokatyon: Karbon atomu üzerinde pozitif yük bulunan iyon.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kimya Terimleri Sözlüğü