Eğitim Sitesi

Nişantaşı Nedir? Nişantaşı Hakkında Kısaca Bilgi

Nişantaşı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Nişantaşı:

Padişah, şehzade ve tanınmış okçuların attıkları okların düştükleri yere dikilen taş. (Bu taşların üzerine ok menzili, atış tarihi, atan kimsenin adı yazılırdı. İstanbul'daki Okmeydanı'nda tanınmış okçuların katıldığı yarışmalarda en uzun menzile ok atan adına da nişan dikilirdi. Nişan taşlarının boyları 1-3 m. arasında değişirdi. Bugün hâlâ İstanbul'un Okmeydanı, Nişantaşı, Topağacı semtlerinde nişan taşları vardır).

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Vaiz: Camilerde Müslümanları aydınlatmak için konuşma yapan, dinî öğütler veren kimse. (Vaizin verdiği öğütlere vaaz denir)

    Çağ: Siyasi, sosyal, ekonomik açıdan benzer özellikler taşıyan, insan yaşamında birçok değişikliklere ve yeniliklere yol açan önemli bir olayla başlayıp yine önemli bir olayla biten zaman dilimine çağ denir. Taş Çağı, Maden Çağı, İlk Çağ, Orta Çağ, Yeni Çağ, Yakın Çağ gibi.

    Bahriye Azabları: Deniz Kuvvetleri. Bir devletin deniz kuvvetlerinin ve teşkilâtının tümü. Savaş gemilerinde görev yapan askerler.

    Lağımcı Ocağı: Osmanlı Devleti ordusunun Kapıkulu yayaları sınıfından teknik bir askeri birliktir. Kuşatma savaşlarında kale duvarlarında gedikler açmak amacıyla tüneller (lağım) kazmak, kazılan bu tünellere patlayıcı maddeler yerleştirmek bu askeri birliğin göreviydi. Bu günkü İstihkam birliklerinin yaptığı pek çok işi üstlenmişlerdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü