Eğitim Sitesi

Nebula (Bulutsu) Nedir? Nebula (Bulutsu) Hakkında Kısaca Bilgi

Nebula (Bulutsu) Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Nebula (Bulutsu):

Gaz ve tozdan oluşan, gökadaların içinde bulunan, silik bir ışık kümesi olarak gözlenen gökcisimleri.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Bolometrik Işınım Gücü: Işınım yapan bir cismin tüm yüzeyinden uzaya birim zamanda yaydığı ışınım enerjisi. Işınım gücü tüm dalgaboylarındaki ışınımı kapsıyorsa bolometrik ışınım gücüdür.

    Uzay Koloni ve Savunma Bilimi: Uzay koloni ve savunma bilimi, yeryüzünde, başka bir gezegen ya da gezegen benzeri bir yerde koloni kurmak ve onu sürdürmeyi başarabilmek için gerekli bütün bilim dallarını kapsayan bilimdir. Uzay kolonisinin kurulması ve taşınması ile bunun için en uygun yerin belirlenmesi, hayatta kalma ile ilgili her türlü bilimsel çalışma, kolonide yaşayanların sağlığı, uzayda tarım, enerji, ham madde gibi gereksinimleri, üretim ve ekonomi bu bilimin ilgi alanına girmektedir. Koloni savunma bilimi ise gerek Dünya'nın gerekse uzay kolonisinin doğal ve doğal olmayan tehlikelere karşı korunmasını içeren bir bilimdir. Doğal tehlikelere örnek olarak yaklaşan bir gök taşını veya koloni civarındaki bir süpernova patlamasını ya da yakındaki bir yıldızda meydana gelen aktivite kaynaklı yüksek enerjili ışınımları verebiliriz.

    Açıklık: 1- Bütün teleskopların asıl fonksiyonu ışık toplamaktır. Teleskobun açıklığı demek, merceğin yada aynanın çapı demektir. Açıklık genellikle " (inç) ile tanımlanır. 1" = 2.54cm dir. Açıklık ne kadar büyükse teleskop o kadar fazla ışık toplar. Daha çok ışık toplanması ise daha parlak ve daha iyi bir görüntü oluşmasını sağlar. 2- Teleskop, fotoğraf makinesi gibi optik araçlarda ağız çapı, ışığın girebildiği deliğin çapı.

    Quasar: Gökada çekirdeklerindeki, optik ve morötesi ışınım yayan sıkı ışınım kaynakları. Optik fotoğraflarda yıldız gibi görünürler. Yıldızımsı cisim güçlü bir radyo kaynağı ise kuazar olarak adlandırılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü