Eğitim Sitesi

Nakib-ül Eşraf Nedir? Nakib-ül Eşraf Hakkında Kısaca Bilgi

Nakib-ül Eşraf Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Nakib-ül Eşraf:

Hz. Peygamber sülâlesinden olanların işlerine bakmakla görevli memur (Onların neseplerini, doğum ve ölümlerini kaydeder, âdi sanata girmelerine, fena hallere düşmelerine engel olur, haklarını korur, ganimetten paylarını dağıtırdı. En şerefli, en yüksek görevlerden biri sayılırdı)

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Tesis: 1- Yapma, kurma, temelini atma. 2- Kuruluş.

    Çarmıh: Birbiri üzerine çapraz konmuş iki tahtadan oluşan suçlunun öldürülmek üzere çivilendiği haç biçimindeki darağacı.

    Merkantilizm: 1- Amerika'da altın ve gümüş madenlerinin bulunmasının ardından, devletlerin esas veya asıl zenginliklerini değerli madenlerden meydana geldiğini savunan ve korumacı bir politikadan yana olan iktisadi öğreti. 2- XV. ve XVIII. yüzyıllar arasında egemen olmuş, ticaret burjuvazisinin çıkarlarını öne alan, gönencin üretim alanında değil, ticarette ve anamal birikiminda olduğunu ileri süren öğretidir. Bu öğretiyi benimseyenler "sat ama alma" sloganı ile hareket ederek kasalarında en fazla altını biriktirmeye çalışırlardı.

    Ahilik (Kardeşlik): 1- XIII. Yüzyılda Anadolu'da kurulan ve örgütlenmesi hızla yaygınlaşan, esnaf ve zanaatkârların ekonomik, toplumsal ve askeri dayanışma örgütüdür. Kurucusu Ahi Evran'dır. Özellikle Kösedağ Savaşı'ndan (1243) sonra Anadolu'da yok olan devlet otoritesinin yerini alarak, kentlerde ekonomik düzeni ve güvenliği sağlamıştır. Osmanlı Devleti'nin kuruluşuna da destek veren Ahilik Örgütü, aynı zamanda bir Ahi şeyhi olan Osmanlı Sultanı I. Murat (1362-1389) tarafından kentlerde devlet otoritesini güçlendirmek amacıyla zayıflatılmışsa da ticarete getirdikleri ahlaki kurallar ve örgütlülükleri, Sanayi Devrimi'nin Osmanlı Devleti'ni olumsuz etkilemesine kadar varlığını sürdürmüştür. 2- Anadolu'da İslam inançları çerçevesinde oluşmuş esnaf yardımlaşma birliği. 3- Esnaf, zanaatçı, çiftçi gibi çalışma kollarını içine alan ve bu iş kollarının yararına çalışan ocak. Bu ocağa mensup olanlara Ahî denirdi. 4- Müslüman Türklerde ve özellikle Türkiye Selçukluları Devleti'nin parçalandığı dönemde sosyal düzeni korumak amacıyla oluşturulan ekonomik dinî teşkilâtın adı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü