Eğitim Sitesi

Mutlakiyet Nedir? Mutlakiyet Hakkında Kısaca Bilgi

Mutlakiyet Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Mutlakiyet:

1. Hükümdarın, siyasi iktidarı kayıtsız şartsız elinde bulundurduğu siyasi rejim, monarşi.

2. Egemenliğin tek kişide toplanmasıdır. Yönetim çoğunlukla babadan oğula geçer (Saltanat).

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Odeon: Antik Yunan'da, konserler verilen, şiirler okunan, oyunlar oynanan, genellikle dikdörtgen biçiminde, üzeri kapalı yapı.

    Brahmanizm: Eski bir Hint inanışıdır. Bu inanışa göre,insanlar yüce yaratıcı olan Brahman'ın vücudunun değişik yerlerinden yaratıldıklarından, birbirlerine eşit değildir ve belirlenen sınıf ve zümreler içinde kalmak zorundadır. Bu sınıflaşmaya kast sistemi denilir ve soydan gelen zorunlu bir durumdur. Bu sınıflar dört çeşittir: 1. Brahmanlar : Rahipler sınıfı 2. Kşatriyalar : Soylular ve askerler sınıfı 3. Vaysyalar : Çiftçiler ve tüccarlar sınıfı 4. Sudralar : Hizmetkarlar ve işçi sınıfı Bu dört sınıfın dışında kalan insanlara Parya denir ve aşağılanmış topluluklardır.

    Seferberlik: Bir ülkenin silahlı kuvvetlerinisavaşa hazır duruma getiren, ülkenin ekonomisini, yönetimini savaş gereklerine uyacak duruma sokanhazırlıkların ve önlemlerin tümü.

    Arpalık: 1-Osmanlı Devleti'nde müftü ve kazasker gibi ulema sınıfından olanlara özellikle de, emekliye ayrıldıklarında verilen maaş veya belli bir topraktan sağlanan yıllık vergi geliridir. 2-Osmanlılarda askerî sınıfın ileri gelenlerine verilen ilave ödenek ile emekli ya da işten çıkarılma, azledilme maaşı olarak bağlanan gelirlerin ortak adı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü